Wisconsin Eyaletinde Yılan Zehri Deneyimi: Tim Friede’nin Öyküsü
BBC’nin haberine göre, Wisconsin eyaletinde yaşayan Tim Friede, 18 yıl boyunca kendi kendine yılan zehri enjekte ederek panzehir çalışmaları gerçekleştirdi. Bu sıradışı deneyim, bilim dünyasında dikkat çekici bir gelişmeye yol açtı.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Yapılan bilimsel çalışmalara göre, Tim Friede’nin bağışıklık sistemi üzerinde önemli testler gerçekleştirilmiş olup, 19 farklı zehirli yılan türüne karşı etkili olduğu belirtilen bir antivenom (panzehir) formülü geliştirilmiştir. Ancak, bu geliştirilmiş antivenom şu anda yalnızca fareler üzerinde test edilmiştir ve insan deneylerine geçebilmek için birkaç yıl daha beklenmesi gerekmektedir.
Çalışmada yer alan bağışıklık uzmanı Jacob Glanville, “Tim’in bu konudaki deneyimi eşsiz bir nitelik taşımaktadır. 17 yılı aşkın bir süre boyunca farklı kıtalardan pek çok zehirli yılan türü ile bağışıklık kazanmaya çalıştı ve bu süreç boyunca titiz bir şekilde kayıtlar tuttu” şeklinde değerlendirmede bulundu. Glanville, ayrıca bu yöntemin kesinlikle tavsiye edilmediğini vurgulayarak, “Yılan zehri tehlikelidir” uyarısını yaptı.
Columbia Üniversitesi’nden Peter Kwong, bu araştırmanın iki önemli yönünü vurguladı. İlk olarak, birkaç yıl içinde geliştirilebilecek bir panzehir kombinasyonu olabileceğini belirtirken, insan bağışıklık sisteminin de ne denli güçlü bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.
Tim Friede ise çocukluğundan bu yana sürüngenlere ve zehirli hayvanlara karşı bir ilgi beslediğini dile getirerek, basit bir merakla başladığı zehir enjeksiyonlarının daha sonra başkalarına yardımcı olabileceği bir potansiyele dönüştüğünü keşfettiğini belirtti.
İngiltere’deki Lancaster Üniversitesi’nde yılan zehri farmakoloğu olan Steven Hall, Tim’in yönteminin “çok yaratıcı ve etkileyici” olduğunu ifade ederken, insan kaynaklı antikorların bu geleneksel panzehirlere göre daha az yan etki yaratabileceğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, her yıl yaklaşık 110 bin kişi yılan zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmektedir. Geleneksel panzehir üretimi, büyük memelilere yılan zehri enjekte edilerek antikor elde edilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Fakat bu süreç, hem maliyetli hem de türlere özel olması nedeniyle sınırlı bir etki alanına sahiptir.