Gelişen teknoloji ile birlikte, ev otomasyonu alanında yapılan yenilikler hayatımızı kolaylaştırma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Bu konuda dikkat çeken bir kişi, “Gökay Smart Home” adlı mobil uygulamayı geliştirerek, sistemini cep telefonuna yükleyerek kontrol etmeyi başaran Gezer’dir. Gezer, bu uygulamayı kendi evinde ve annesinin evinde kullanarak, günlük hayatında sağladığı kolaylıkları deneyimlemiştir.
Mobil uygulama sayesinde, Gezer evde açık kalan ışıkları kapatabilmekte ve prizde takılı kalan cihazların elektrik bağlantısını kesebilmektedir. Gezer, AA muhabirine verdiği demeçte, evlerde sürekli olarak prizde takılı kalan cihazların, ısıtıcı, kahve makinesi, ütü, televizyon ve beyaz eşya gibi, bazı durumlarda tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini aktarmıştır. Dikkat çekici bir nokta ise, zaman zaman bu cihazların unutulup açık bırakılmasının yangın gibi ciddi facialara sebep olabileceğidir.
Gezer, evindeki güvenlik için ithal bir akıllı ev sistemi kullanarak bu konuda deneyim kazandığını belirtirken, “Uygulama ile sadece 2 prizi kontrol ettim. 2 prizin olduğu ortamda bile hangi prizde hangi yük olduğunu bilmek zordu,” diyerek bu karmaşayı çözmek amacıyla yola çıktığını ifade etmiştir. Haritalama üzerinden kontrol konseptini geliştiren Gezer, bu sayede kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi hedeflemiştir.
Geliştirdiği “Konutlarda Bütünleşik Enerji Kontrolü Projesi”, TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişimcilik (BİGG) Projesi kapsamında kabul edilmiştir. Bu proje sayesinde, Gezer, evinin tüm priz ve aydınlatma anahtarlarını mobil uygulama ve haritalama aracılığıyla kontrol edebilmektedir.
Sistem kurulumuna dair bilgi veren Gezer, standart bir 3 artı 1 dairede en az 15 priz ve 15 anahtar için kontrolör devresine ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Kullanıcıların mobil uygulamayı ücretsiz olarak mağazalardan indirebileceğini kaydeden Gezer, her bir priz ve anahtar devresi için kontrolör maliyetinin yaklaşık 1000 lira olduğunu aktarmıştır. Örneğin, standart bir evde 30 ünite olduğu varsayıldığında, toplam maliyetin 30 bin lira olacağını ifade etmiştir. Villa tipi akıllı ev sistemlerinin çok daha yüksek maliyetler içerdiğini de sözlerine eklemiştir. Bu noktada, bir prize kontrolör devresi eklemenin yeterli olduğu vurgulanmaktadır.
Uygulamaya mobil mağazalardan ulaşılabiliyor
Gezer, telefona indirilen uygulama aracılığıyla kullanıcıların evlerinin haritasını oluşturabileceğini açıklayarak, “30 üniteyi listeli bir menüden kontrol etmeye çalışmak uzun zaman alıyor, bu nedenle grafiksel bir kontrol arayüzü daha kullanıcı dostu bir deneyim sunabiliyor,” demiştir. Projenin nihai aşamasına geldiğinde, geliştirdikleri uygulamanın App Store ve Google Play Store’a yükleneceğini belirten Gezer, şuan Gökay Smart Home ismiyle kullanıcıların uygulamayı indirip evlerinin haritalamasını gerçekleştirebileceğini aktarmaktadır.
Sistemle olası yangınların önüne geçilebilecek
Gezer, enerji sistemlerinin açık kalmasının ya da prize takılı cihazların ciddi tehlikelerle sonuçlanabileceğini söyledi. Örneğin, stand by (uyku modu) konumundaki cihazların gereksiz enerji tükettiğini ve bu durumun