1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Yeni Ambulans Yönetmeliği ile Hizmet Standartları Artıyor

Yeni Ambulans Yönetmeliği ile Hizmet Standartları Artıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni yönetmelik, araçlar ve sağlık hizmeti sunumu ile ilgili bir dizi önemli değişiklik ve tedbir getirmiştir. Bu düzenlemelere göre, kamu kurumları ve özel sağlık kuruluşları dışında kalan gerçek ve tüzel kişiler ambulans işletemeyecek ve yalnızca ambulans işletmeye yetkili olan kişiler bu araçları satın alabilecek. Ancak, kamu kurumları ve kuruluşlarına hibe edilmek amacıyla yapılan satın alımlar bu kısıtlamalardan muaftır.

Ambulans servislerinin faaliyete geçebilmesi için uygunluk belgesi alması ve asgari yeterlilik belgelerini tamamlaması şarttır. Ayrıca, ambulanslar bu belgeler olmadan hizmet veremeyecek. Ambulans servisinde, zorunlu sağlık personeli yerine yalnızca stajyer öğrenci çalıştırmak yasaktır. Bu durum, sağlık hizmetlerinin kalitesini korumayı hedeflemektedir.

Yönetmeliğe göre, ambulans servislerinde hizmet süresi boyunca bir danışman hekim görev alacak. Ambulanslarda, hizmet kalitesini artırmak ve hizmetlerin takibini sağlamak amacıyla kamera cihaz paketi, mobil cihaz paketi ve araç takip cihazları bulundurulacak ve bu cihazların çalışır durumda tutulması zorunlu olacaktır. Özel donanımlı ambulanslar ise yalnızca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kuruluşlarınca edinilebilecek; ambulansların hizmet dışı kalma süresi bir yıl içerisinde 30 günü geçemeyecek şekilde sınırlanmıştır.

Hasta nakil ambulansları üzerinde yalnızca “hasta nakil” ifadesi yer alacak ve bu araçlar acil tıbbi müdahale gerektiren hastaların taşınmasında kullanılmayacak. Ancak, taşıma sırasında bir acil durum meydana gelirse flaşörler aktif hale getirilecek ve gerekli durumlarda sesli uyarı sistemleri kullanılabilecektir. Yönetmelikte belirtilen araçların afet durumları dışında cenaze nakli amacıyla kullanılması da yasaklanmıştır. Ambulans servisi sahibi kuruluşların, sağlık dışındaki faaliyetler yürütmesi de mümkün olmayacak.

Kara ambulansları, yalnızca yeterlilik belgelerini aldıkları il sınırları içerisinde görev yapabilecektir. İl sınırları dışına çıkışlar yalnızca il dışı sevkler ve hasta nakli amacıyla mümkün olacaktır. Sağlık tedbiri hizmetleri dışında hasta nakil ambulansları başka amaçlarla kullanılamayacaktır. Bu bağlamda, ambulans servisleri, acil sağlık hizmetlerine yönelik bilgilendirmeler yapabilecek fakat yanıltıcı ve bilimsel olarak kanıtlanmamış ifadeler kullanamayacaktır.

Kamu kuruluşları dışındaki ambulans işletmecileri, yanıltıcı tanıtımları ve haksız rekabeti önlemek adına, kamu kurumlarına ait isimleri kullanamayacak ve bu isimleri tabelalarında belirtemeyecektir. Ambulans servislerinin isimlerinde “ambulans” kelimesi veya yabancı kelimelerin geçmesi yasaktır. Çağrı merkezinin telefon numarası üç haneli olmalı ve ulusal veya uluslararası acil çağrı numaralarını çağrıştırmamalıdır. Ayrıca, ambulanslar üzerinde yönetmelikte belirtilenlerin dışındaki yazı, numara veya resimlerin yer alması da yasaklanmıştır.

Yeni yönetmelik, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı haricindeki kamu kurumları ve özel hukuk tüzel kişilerinin sunduğu ambulans hizmetlerini, ambulansları ve acil sağlık araçlarını kapsamaktadır. Bu düzenlemeler, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılmış önemli adımlardır.

Yeni Ambulans Yönetmeliği ile Hizmet Standartları Artıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!