ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Dış İlişkiler Konseyi tarafından gerçekleştirilen bir toplantıda, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi altında uygulanan uluslararası ekonomi politikalarına dair görüşlerini paylaştı.
Yellen, ABD’nin gösterdiği güçlü ekonomik performansın küresel ekonomiye katkıda bulunduğunu ifade ederken, ülkeler arasındaki ekonomik ilerlemenin hâlâ dengesiz bir şekilde devam ettiğine dikkat çekti.
Yellen, ABD’nin ekonomik refahının, sağlam ve gelişen bir küresel ekonomi ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Ayrıca, küresel büyümeyi destekleyen, mali istikrarı sağlayan ve ekonomik belirsizlikleri engelleyen politikaların yanı sıra yatırımların ve kurumların teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
Ülkenin yalnızca kendi başına hareket etmesi durumunda ekonomik ve güvenlik çıkarlarını geliştirme umudunun bulunmadığını kaydeden Yellen, “Amerika’yı dostlarımıza ve rakiplerimize yüksek tarifelerle kuşatma çağrıları ya da en yakın müttefiklerimizi sadece ticari ortaklar olarak görme yaklaşımı oldukça hatalı. Genel ve hedefe yönelik olmayan tarifeler, Amerikalı aileler için fiyatların artmasına yol açacak ve işletmelerimizin rekabet gücünü azaltacaktır.” diye belirtti.
“Çin ile eşit şartlara dayalı sağlam bir ekonomik ilişki geliştirmeliyiz”
Yellen, tedarik zincirlerindeki aksamalar, iklim değişikliği, küresel pandemilere hazırlık ve Çin’in aşırı sanayi kapasitesi gibi mevcut zorlukların geleneksel yöntemlerle çözülemeyeceğini vurguladı.
Çin ile yapılacak ticaret ve yatırımın Amerikan şirketleri ve çalışanları için önemli faydalar sağlayabileceğini dile getiren Yellen, bunun sürdürülmesi gerektiğini, ancak eşit şartlara dayanan sağlıklı bir ekonomik ilişki oluşturulmasının da zorunlu olduğunu ifade etti.
Yellen, “Çin’in piyasasına erişimle ilgili engelleri ve haksız ticaret uygulamaları, şu anda Amerikan firmaları ve çalışanları için ve Çin’de faaliyet gösteren diğer yabancı işletmeler için zorluklar yaratıyor. Ayrıca, Çin’in politikaları, kritik sektörlerde aşırı sanayi kapasitesi fazlasına yol açmakta ve bu durum Amerikan ve diğer şirketler için tehditler oluşturmakta, küresel ekonomik dayanıklılığı zayıflatan aşırı yoğun tedarik zincirleri riskini artırmaktadır.” şeklinde konuştu.
Kapasite fazlası konusundaki endişelerini Çinli muhataplarına sıklıkla ve doğrudan ilettiğini belirten Yellen, artan uluslararası uzlaşının da Çin’in tutumunu değiştirmesi gerektiğini güçlü bir şekilde ortaya koyduğunu ekledi.
Janet Yellen’ın tarifelere ilişkin görüşlerinin, eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’ın yüksek tarifelerin ABD’de üretim yapmayı teşvik edeceğine dair açıklamalarından sonra geldiği dikkat çekiyor. Trump, ikinci başkanlık döneminde, Çin menşeli ürünlere %60, diğer ülkelerden ithal edilen ürünlere ise %10 ila %20 gümrük vergisi koymayı planlıyor.