Acil Tıp ve Afet Çalışanları Derneği (ATAÇDER), kalp krizi geçiren hastalara anında şok cihazı temin etmek için yenilikçi bir proje hayata geçirdi.
”Yaşam Kartalı” ismi verilen bu proje ile toplumda yaygın olarak ”şok cihazı” olarak bilinen otomatik eksternal defibrilatör (OED) cihazının hızlı bir şekilde olayın meydana geldiği bölgeye ulaştırılması amaçlanıyor. Böylece ani kalp durması nedeniyle yaşanan ölüm oranlarının azaltılması hedefleniyor.
Dernek, bu projeyle ilgili olarak Bakırköy Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’nde bir maket üzerinde uygulamalı bir müdahale gerçekleştirdi.
Uygulama sırasında “Yaşam Kartalı” adlı dron, şok cihazını içeren çantayı maketin yanına başarıyla ulaştırdı. Sonrasında Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nebi Araz, maket üzerinde gerekli tıbbi müdahaleyi gerçekleştirdi.
ATAÇDER Başkanı Dr. Temel Kılınçlı, etkinlikten sonra AA muhabirine verdiği demeçte, her yıl Türkiye’de 100 bin kişinin kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.
Ani kalp durmalarında ilk dakikalarda uygulanan şok ile hastanın hayata döndürme oranının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Kılınçlı, ”Yaşam Kartalı” isimli dronun kullanıldığı bu projeyi bu bilinçle geliştirdiklerini ifade etti.
Kılınçlı, “Yaşam Kartalı aracılığıyla halk arasında bilinen otomatik eksternal defibrilatörün olay yerine süratle ulaştırılması ve ilk dakikalarda şok verilen hastanın kalbinin yeniden çalıştırılmasını sağlamak en önemli amacımız.” dedi.