İzQ İnovasyon Merkezi’nde, “Dönüştüren Güç” temasıyla gerçekleştirilmiş olan zirve, yapay zeka teknolojilerinin günümüzdeki durumu, gelecekteki olasılıklar, bu alandaki endişeler ve Türkiye’nin yapay zekadaki yol haritası üzerinde derinlemesine tartışmalar yapılmasına olanak sağladı.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için
Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için
AA Canlı
Zirvede TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı Başkanı ve Global Teknoloji Lideri Ayşegül İldeniz, yapay zeka araştırmalarının belli merkezlerde kısıtlı kalmasının büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. İldeniz, Türkiye’nin bu alanda hızlı bir gelişim göstermesi için genç nüfusun cesaretlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yapay zeka çalışmalarında robotlar ve biyoteknoloji gibi alanların son zamanlarda oldukça heyecan verici hale geldiğini ifade etti.
İldeniz, gelişmiş sensörlere sahip olan robotların zor ve karmaşık işleri gerçekleştirme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, bu robotların insan hayatına yakın bir gelecekte entegre olacağını öngördü. Biyoteknoloji alanında da genetik yapıya müdahale edilebilecek seviyeye gelindiğini ve hastalıkların çözümünde kısa sürede mesafe alındığını ekledi.
Yapay zeka ile ilgili toplumsal endişelere değinen İldeniz, dünyanın bu teknolojiyi bir an önce öğrenme ve uygulama isteği içinde olduğunu da belirtti. İldeniz, şu ifadeleri kullandı: “Herkes çok endişeli, ancak bence heyecan, endişenin üstüne çıktı. Çok hızlı bir koşu var şu anda. Buna ‘Sprint maraton’ diyorum. Ama toplumlar olarak durup bunun etik çerçevesini ve yaşamımıza nasıl entegre edeceğimizi de tartışmalıyız.”
Yatırımların belirli ülkelerde yoğunlaşmasının getirdiği tehlikelere de değinen İldeniz, şu anda araştırma laboratuvarlarının dünyanın seçilmiş bölgelerine dağıldığını belirtti. Örneğin, Çin’de ciddi bir yapılanma mevcutken, Amerika’nın bazı kıyılarında ve Avrupa’nın bir kaç şehrinde de gelişmeler yaşandığını vurguladı. İldeniz, Türkiye’nin de bu hızla gelişen alana katılması gerektiğini vurgulayarak, geçmişte kullanılan ‘dijital uçurum’ kavramına geri dönme riski bulunduğunu kaydetti.
İldeniz, üniversitelerin ve büyük şirketlerin yapay zeka adaptasyonu üzerinde yoğunlaşması gerektiğini belirterek, gençleri bu al