1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Yapay Zeka ile Ön Çapraz Bağ Yırtığı Teşhisi!

Yapay Zeka ile Ön Çapraz Bağ Yırtığı Teşhisi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hitit Üniversitesi, tıp ve mühendislik fakültelerinin akademisyenlerinin işbirliğiyle, ön çapraz bağ yırtığını teşhis edebilen bir yapay zeka destekli yazılım geliştirmiştir. Bu çalışma, üniversitenin makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşmasının ardından kurulan Makine ve İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİTAM) tarafından yürütülmüştür. MİTAM, özellikle yapay zekanın farklı alanlarda kullanımına dair bir dizi projeye ev sahipliği yapmaktadır.

Ön çapraz bağ yırtıkları ile ilgili çalışmalara Hitit Üniversitesi’nin tıp ve mühendislik fakültelerinden akademisyenlerden oluşan bir ekip kurulmuş ve bu ekip, özellikle ön çapraz bağ yırtıklarının teşhisinde yapay zeka uygulamaları üzerine araştırmalar yapmayı amaçlamıştır.

Yaklaşık 400 Kişinin MR Görüntüleri Kullanıldı

Bu çalışma kapsamında, ortopedi ve travmatoloji birimi aracılığıyla ön çapraz bağ yırtığı tespit edilen yaklaşık 400 kişinin MR görüntüleri yapay zeka modeline öğretildi. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Taner Alıç, ön çapraz bağların dizin en kritik alanlarından biri olduğunu belirterek, sporcularda bu bölgede sıkça yaralanma görüldüğünü ifade etmiştir.

Alıç, ön çapraz bağ yırtığının tedavisinde doğru teşhisin hayati öneme sahip olduğunu ve MR görüntülerinin değerlendirilmesinin, insan gözünden kaçabilecek detayların tespit edilmesinde büyük rol oynadığını vurgulamıştır. Alıç, bu noktada yapay zekanın sağladığı avantajları da dile getirmiştir.

Hitit Üniversitesi Yapay Zeka

%92’ye Varan Doğruluk Oranı

Dünyada yapay zeka ve derin öğrenme modellerinin sağlık sektöründe, özellikle ortopedi alanında yaygınlaşmaya başladığını aktaran Alıç, bu doğrultuda geliştirdikleri yazılımın %92’ye varan bir doğruluk oranına sahip olduğunu belirtti. Bu sonuçların, hızlı ve doğru teşhis sağlayarak tedavi süreçlerini daha etkin hale getirmek adına önemli olduğunu vurguladı.

Gelecekte menisküs, kıkırdak hasarı gibi diğer sağlık sorunları için de yapay zeka destekli çalışmalar yapmayı planladıklarını belirten Alıç, hayata geçirilen bu yazılımların hekimlere teşhis konusunda ciddi yardım sağlayacağını ifade etti.

Farklı MR Cihazlarından Görüntü İşlenecek

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Meryem Yalçınkaya, MİTAM’da yapay zeka teknolojisine yönelik çok çeşitli projelerin yürütüldüğünü dile getirdi. Yalçınkaya, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği ile yaklaşık 1,5 yıl önce yaptıkları görüşmeler sonucunda ortopedi ve travmatoloji bölümü için bir yapay zeka destekli çalışmaya karar verdiklerini açıkladı.

Doç. Dr. Tamer Alıç ile iki ay süren teknik işlemler sonrasında ön çapraz bağ yırtığını yapay zekaya öğretmeyi başardıklarını ifade eden Yalçınkaya, dijital laboratuvarlarda model geliştirmeye odaklandıklarını belirtti. Yalçınkaya, “Çapraz bağın bulunduğu bölgede yırtık var mı yok mu şeklinde tespite yönelik gelişim sağladık ve ulaştığımız en iyi modelde %92’lik doğrulukta yı

Yapay Zeka ile Ön Çapraz Bağ Yırtığı Teşhisi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!