Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, mühendislerle yürüttükleri iş birliğiyle nörolojik hastalıkların tanı ve erken tedavisi amacıyla yapay zeka temelli yazılım ve tasarımlar geliştirdiklerini belirtmiştir. Terzi, yapay zeka teknolojisinin hastalığın seyrinin belirlenmesinde büyük öneme sahip olduğunu vurgulamıştır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Terzi, Antalya’da düzenlenen sağlık kongresi için geldiği şehirde AA muhabirine yapay zeka ve makine öğrenimi gibi konulara nörolog olarak önem verdiklerini dile getirmiştir. Dernek olarak bu teknoloji üzerinde üç yıldır yoğun çalışmalar yaptıklarını ifade eden Terzi, yapay zekanın geliştirilmesinde nörolojik hastalıkların teşhisi için MR bulguları, hastaların ses kayıtları, yürüyüş, duruş ve konuşma videoları gibi veriler kullanıldığını açıklamıştır.
Prof. Dr. Terzi, doğru tanı ve erken tedavi süreçlerinde mühendislerle iş birliği yaptıklarını belirterek, Parkinson, MS ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların bulgularını yapay zekaya tanıttıklarını ifade etmiştir.
Yazılım ve Tasarımlar Geliştirildi
Yapay zeka alanında şu ana kadar ürettikleri yazılımlara ve geliştirdikleri tasarımlara dikkat çeken Terzi, “Biz çok yol katettik. Hastalığın nasıl gideceğini önceden tahmin edip, erken evrede tedavi yöntemlerini uygulamak istiyoruz. Amaç, doğrudan tanı ve tedavi yöntemini yapay zekanın değil, doktorların vermesi; bu anlamda doktorlara ve sağlık çalışanlarına yardımcı olacak projeler geliştirmekteyiz.” şeklinde konuşmuştur.
Bu yıl gerçekleştirilen kurslarda, çalıştay ve kongrelerde deneyimli yapay zeka uzmanları ve mühendisleri de ağırladıklarını belirten Terzi, yapay zeka konusunda temelden eğitim almanın önemine dikkat çekmiştir. Terzi, “Yapay zeka, hem tanılama süreçlerinde hem de tedavi kararını vermede oldukça önemli olmakla beraber, hastalığın seyrinin belirlenmesinde de hayati bir rol oynayacaktır.” demiştir.
Son Karar Verici Olan Yine Nörologlar Olacak
Yapay zeka araştırmaları alanında nörologları ve buna bağlı çalışacak paydaşları bir araya getirmeye devam edeceklerini belirten Terzi, “Eğer baştan tedbir alınmazsa, makine öğrenimi ve yapay zeka yanlış yönlere kayabilir. Dolayısıyla, yapay zeka uygulamalarına özel bir önem veriyoruz.” diyerek nörolog olarak bu yıl ve gelecekte de yapay zeka çalışmalarına önem vereceklerini açıklamıştır.
Şu an için nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde yapay zekayı doğrudan kullanamadıklarını ifade eden Terzi, “Ancak yapay zeka, tanıda, tedavi sürecinde ve hastalığın seyrinin belirlenmesinde bize yardımcı bir yöntem olarak işlev görüyor.” şeklinde devam etmiştir. Son kararın ise yine nörologlar ve doktorlar tarafından verileceğini vurgulamıştır.
Prof. Dr. Terzi, dernek olarak makine kullanımı ve yapay zekanın öncelikleri arasında yer aldığını belirtmiş ve bu teknolojinin daha fazla gelişimini sağlamak için çeşitli stratejilerin uygulanacağını ifade etmiştir.