Yapay zeka teknolojileri üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Bozkurt, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı bir panel için geldiği Edirne’de, Anadolu Ajansı muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. Bozkurt, yapay zekanın günümüzde insan hayatının neredeyse her alanında kullanılmaya başlandığını vurguladı ve bu durumun giderek yaygınlaştığını belirtti.
İnsanların günlük yaşamlarında yapay zeka teknolojilerini çoğu zaman farkında olmadan kullandıklarına dikkat çeken Bozkurt, “Yapay zekayı uzun zamandır pek çok farklı alanda kullanıyoruz. Özellikle sosyal medya platformları, yapay zekayı kullanarak kullanıcıların ilgi ve merak alanlarını yönlendiriyor. Bu durum, reklamlar aracılığıyla hayatımızı derinden etkiliyor. Başka alanlarda da farkında olmadan yapay zekayı kullanma eğilimindeyiz,” diye konuştu.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Bozkurt, yapay zeka teknolojisinin iş yaşamını kolaylaştırıcı etkisini de ele aldı. Yeni uygulamalar ve ileri düzey versiyonlar sayesinde yapay zekanın üretim alanındaki etkisinin büyüdüğünü ifade ederek, “OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT uygulamasıyla birlikte üretken yapay zeka dönemi başlamıştır. Artık yazılım bilgisi olmadan, yalnızca tüketici olarak değil, aynı zamanda üretici olarak da yapay zekayı kullanabilme imkânına sahibiz. Günümüzde ChatGPT, Gemini ve Claude gibi üretken yapay zekalar insanların kullanımına sunulmuş durumda. Bu durum, öğretmenler, öğrenciler, yöneticiler ve işçiler gibi çeşitli grupların bu teknolojileri kullanarak işlerini 10 kat daha hızlı yapmalarını sağladı. Yapay zekanın birey düzeyindeki en güçlü etkisi budur,” dedi.
Prof. Dr. Bozkurt, ayrıca yapay zekanın dünya geleceğindeki rolünün önemine de değindi. Yapay zeka alanına ciddi yatırımlar yapıldığını belirten Bozkurt, “Yapay zeka, ekonomiden savunma sanayisine kadar birçok sektörü etkiliyor. Bu süreç hızla devam ediyor. Gelecekte yapay zeka alanında daha etkileyici gelişmeler bekleniyor. Çeşitli ülkeler, yapay zeka projelerine 500 milyar dolara kadar kaynak ayırmakta. Yapılan bu çalışmalar, yapay zeka teknolojisinin daha da güçlenmesini sağlayacaktır. Yapay zeka, oyun değiştiren bir güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapay zekaya yön veren ve öncülüğünü yapan ülkeler ise dünya üzerinde de etkili olacaklardır. Bu teknolojiyi yakalayabilmek için her ülkenin çaba göstereceği bir gerçek,” ifadelerini kullandı.