Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yaparak önemli bir düzenlemeye imza attı. Bu değişiklik, 2023 yılı itibarıyla, eylül ayının ortalarında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler, özellikle büyük çaplı mal ve hizmet alışverişlerini etkileyen önemli kapsamda yenilikleri içeriyor.
Değişikliğe göre, tüketicilere yönelik olarak 7 bin lira olan mal veya hizmet alımlarına dair ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunluluğu, 30 bin liraya yükseltildi. Bu durum, büyük değerli ticaretlerin daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor. Ayrıca bu değişiklikle birlikte, tebliğde daha önce yer alan çeşitli örneklerdeki tutarların da gözden geçirilmesi ve yeni standartlara uygun hale getirilmesi gerektiği kaydedilmiştir.
Yabancı İşlemlerine İlişkin Düzenlemeler
Yeni tebliğ aynı zamanda yabancı uyruklu kişiler ve Türkiye’de ikameti bulunmayan gerçek kişilerle yapılacak işlemleri de kapsayan düzenlemeleri içermektedir. Bu çerçevede, mükellef olmayan yabancılara yönelik tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerektiği vurgulanmış, bu uygulamanın daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amaçlanmıştır.
Bununla birlikte, yabancıların veya Türkiye’de ikameti bulunmayan gerçek kişilerin işlemlerine ilişkin düzenlenecek faturaların üzerinde, bu kişilere ait pasaport numaralarının yer alması zorunluluğu getirilmiştir. Ancak, önemli bir değişiklik olarak daha önce pasaportların bir suretinin faturanın ekine eklenmesi gerekliliği kaldırılmıştır. Bu düzenleme ile birlikte, fatura süreçlerinin daha pratik hale gelmesi beklenmektedir.
Son olarak, tahsil edilen tutarların, tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlara yatırılmasına ilişkin zorunluluk da kaldırılmıştır. Bu değişiklik, ticari işlemlerdeki nakit akışının daha esnek ve yönetilebilir olmasını sağlayarak ticari hayatı daha da kolaylaştırmayı hedeflemektedir.