Antalya’da gerçekleştirilen Bölge Değerlendirme Toplantısı’nda, Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürü Dr. Ali İhsan Demirkol, “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa Kampanyası” hakkında bilgi verdi. Demirkol, bu kampanyanın ülke genelinde uygulanmaya başlandığını ve vatandaşların kampanyaya gösterdiği katılımın oldukça yoğun olduğunu belirtti. Sağlık çalışanlarının, yoğun kalabalıkların bulunduğu yerlerde vatandaşların kilo ve boy ölçümlerini yaparak vücut kitle endekslerini hesapladıklarını vurgulayan Demirkol, “Amacımız 81 ilde 2 aylık süre zarfında 10 milyon vatandaşımıza ulaşarak, kilolarını ölçmek ve vücut kitle indekslerini hesaplamaktır.” dedi.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Meslek Fark Etmeksizin Herkese Sağlık Okuryazarlığı Eğitimi Veriliyor
Demirkol, Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşlara sağlık okuryazarlığı eğitimine nisandan itibaren başladıklarını ifade etti. “Amacımız, sağlık okuryazarlığını artırmak ve fazla kilolar konusunda halkı bilinçlendirmek.” diyen Demirkol, bu eğitimlerle bireylerin sağlıklarını nasıl koruyacağını, hastanelerde doğru polikliniğe zamanında gitmelerini ve gereksiz ilaç kullanımını azaltmalarını öğretmek istediklerini açıkladı. Meslek gruplarına bakılmaksızın, öğretmenler, imamlar, taksi şoförleri, berberler gibi toplumla sürekli iletişimde olan kişilere sağlık eğitimi verdiklerini belirten Demirkol, sağlık okuryazarlığı eğitimleri sonucunda Türkiye genelinde ilk ayda 10 bin kişinin eğitildiğini ve bu sayının artarak devam ettiğini kaydetti.
Demirkol, “Hedefimiz, bu eğitimi alan tüm vatandaşları, aileleri ve akrabaları için sağlık elçileri yapmaktır.” şeklinde konuştu.
Aile Hekimliklerinin Yetkileri Genişletildi
Demirkol, aile hekimliklerinin tüm sağlık hizmetlerinin temel taşları olduğunun altını çizdi. Aile hekimliklerinin, hastalık anlarında değil, sağlığın korunmasında da ilk başvurulacak yer olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı olarak Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde önemli değişiklikler yaptıklarını vurgulayan Demirkol, aile hekimliklerinin güçlendirildiğini ve onların yetkilerinin artırıldığını kaydetti.
Aile hekimlerinin yazabileceği ilaç sayısının artırılması, raporlu ilaçların sürelerinin uzatılması ve hastaların doğrudan hastaneye yönlendirilmesi gibi yeniliklerin hay