Uraloğlu, Türkiye’nin uzay alanındaki serüveninin başlangıcını 1994 yılına dayandırarak, o yıl yörüngede yer alan Türksat 1B ile bu serüvenin temelinin atıldığını ifade etti. Ardından, 1996’da Türksat 1C ve 2001’de Türksat 2A’nın bu serüvene katıldığını hatırlattı.
Türksat 6A’nın yapım aşamasının, yaklaşık 20 yıllık bir çalışmanın sonucu olduğunu vurgulayan Uraloğlu, bu projede görev alan mühendislerin, daha önce 3A, 4A ve 4B uydularında görev yaptıklarını belirtti. Uraloğlu, “Türksat’ın Teknoloji Transfer Programı kapsamında eğitim alan mühendislerin katkılarıyla 6A, en yüksek yerlilik oranıyla üretildi. Bu başarımız sayesinde ülkemiz, haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına adını yazdırdı.” açıklamasını yaptı.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
“Yüzde 80’in üzerinde yerlilikle 84 yerli ekipman kullanıldı”
Uraloğlu, Türksat 6A’nın inşasında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH ile işbirliği yaptıklarını belirtti. Uraloğlu, “Bu firmalar tarafından yerli ve milli olarak üretilen her parça, uydu deneyimi kazandı. Ülkemizde üretilen tüm parçaların uzay deneyimi ile başarıyla hizmet verebilmesi, uluslararası alanda ihracat imkanlarını da artırıyor.” dedi.
Türksat 6A’nın Türkiye’nin uzaydaki varlığını güçlendirdiğini ve kritik teknolojilerde dışa bağımlılığı azalttığını aktaran Uraloğlu, “Bu proje milli güvenliğimiz açısından da oldukça önemlidir. Artık, dışa bağımlı olmadan, kendi haberleşme uydumuzu kendimiz üretiyoruz. Türksat 6A’nın tüm safhaları planlandığı gibi başarıyla tamamlandı. Üretim, entegrasyon ve test çalışmaları TUSAŞ tesislerinde Mart 2024’te tamamlandı. Ardından, uzay aracımız 4 Haziran 2024’te Antonov 124 uçağıyla ABD’ye gönderildi ve 5 Haziran 2024’te Cape Canaveral’daki SpaceX tesislerine ulaştı. 9 Temmuz 2024’te ise Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı ve fırlatmadan 35 dakika sonra taşıyıcı roketten başarıyla ayrıldı.” şeklinde bilgi verdi.
“Faydalı yük alt sistem testleri, 23 Ekim 2024’te tamamlandı”
Uraloğlu, fırlatma sonrası gerçekleştirilen beş ateşlemeyle uydunun geçici olarak 50 derece doğu yörüngesine ulaştığını, buradaki yörünge testleri sonucunda Türksat 6A için geliştirilen ekipmanların başarıyla işlevlerini yerine