Bursa merkezli ERMAKSAN şirketi, 2014 yılında başladığı AR-GE çalışmaları kapsamında, özellikle uzay ve havacılık sanayi için ürettiği 3 boyutlu metal yazıcılara yenisini ekleyerek önemli bir adım attı. Şirket, bu süreçte 120 ülkeye makine ihraç ederek Türk sanayisinin global pazardaki yerini güçlendirmeyi başardı.
ERMAKSAN, stratejik teknoloji olarak kabul edilen büyük ölçekli metal yazıcıları, dünya üzerinde yalnızca birkaç ülke tarafından üretilmektedir. Bu yazıcılar, 800 milimetre çapında üretim yapabilme kapasitesine sahip olup, Türk sanayisine önemli katkılar sağlamaktadır. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özkayan, eklemeli imalatın dünyadaki yeni teknolojilerden biri olduğunu belirterek, bu tür yazıcıların Türkiye’de savunma ve havacılık alanlarında yoğun olarak kullanıldığını ifade etti.
Özkayan, büyük ölçekli metal yazıcılar sayesinde stratejik ürünlerin daha uygun fiyatlarla ve seri olarak üretildiğini dile getirirken, yazıcılarda kullanılan titanyum, inconel ve alüminyum gibi malzemelerin, medikal, havacılık ve eğlence sektörleri gibi pek çok alanda inovasyon ve gelişmelere yol açtığını vurguladı. Bu alandaki potansiyelin çok büyük olduğunu düşündükleri için bu işe girdiklerini beliren Özkayan, firma olarak ürettikleri makinelerin üniversitelerle işbirliği içinde geliştirildiğini ve ihracat çalışmalarına devam ettiklerini aktardı.
Özkayan, özellikle büyük ölçekli yazıcılar konusunda küresel bir oyuncu olmayı hedeflediklerini belirtirken, şu anda yalnızca Amerika’dan bir firmanın üretebildiği 800×800 milimetre boyutlarında dev bir eklemeli imalat makinesi ürettiklerini ifade etti. Bu makinenin önemi, savunma sanayisine sağladığı katkılardan gelmektedir. Özkayan, bu makinelerin, lazer teknolojisiyle metal tozlarını işleyerek, başka hiçbir makinenin üretemeyeceği parçalar üretebildiğini vurguladı. Örneğin, uçak motorlarının fanları gibi kritik parçalar, bu makine sayesinde üretilebilmektedir.
Üretimde Sınır Hayal Gücüne Kalıyor
ERMAKSAN’ın eklemeli imalat müdürü Muzaffer Çakmak, dünyanın en büyük eklemeli imalat merkezlerinden birini kurduklarını belirtti. Çakmak, 800×800 milimetre çapında üretim yapabilen dört lazerli bir 3 boyutlu yazıcının daha da geliştirilmesiyle motor blokları gibi önemli malzemelerin de üretilebileceğini ifade etti. Teknolojinin hızla ilerlediğini vurgulayan Çakmak, eklemeli imalat makinelerinin sınırlı bir üretim platformuna sahip olsa da, gelecekte hayal gücü ile sınırsız üretim yapmak mümkün olabileceğine dikkat çekti.