Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail‘in, Gazze, Batı Şeria, Lübnan ve Suriye’ye yönelik saldırıları ve Gazze’deki soykırımı dolayısıyla Türkiye‘nin, diplomasi, ticaret, hukuk, sağlık ve insani yardımlar alanında en kararlı çabaları veren ülke olduğu vurgulandı. Hükümet, uluslararası düzeyde bu konudaki mücadelesini sürdürmeyi taahhüt etmiştir.
Haberin İngilizce versiyonu Türkiye’nin adını geçirmediği için, “Türkiye 2024’te İsrail ile ticareti sürdürüyor” imajı vermeye çalışması ve bazı medya organlarının buna katılması, terör örgütü mensubu biriyle işbirliklerini açıkça gözler önüne serdiği belirtilmektedir. Açıklamada, bu tür yalanlarla mücadeleye daha kararlı bir şekilde devam edileceği kaydedilmiştir.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
“2,8 milyar dolarlık İsrail’e ihracat rakamı tamamen yanlış”
Açıklamada, Türkiye’nin 7 Ekim 2023’ten 2 Mayıs 2024 tarihine kadar olan süreçte, bölgede ateşkes sağlanması ve durumun iyileştirilmesi için yürütülen çabalar kapsamında, İsrail ile ticaretini yüzde 30 oranında azalttığı ifade edilmiştir. Özellikle, 9 Nisan 2024’te 54 başlık altında 1019 ürünle ilgili olarak İsrail’e ihracatın durdurulduğu belirtilmiştir. Ayrıca, bu tarihten sonraki dönemde İsrail ile ticaretin özel sektör kuruluşları ve yabancı sermayeli yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmiş olduğu vurgulanmıştır.
Bunun yanında, 2 Mayıs 2024 itibarıyla Türkiye’den İsrail’e ihraç, ithal ve transit ticaret işlemlerinin tamamen durdurulduğu, gümrüklerde ve serbest bölgelerde ticaretin yapılamaz hale geldiği aktarılmıştır. Kaydedilen en önemli noktalardan biri, 2024 yılı için belirtilen 2,8 milyar dolarlık Türkiye’den İsrail’e ihracat rakamının tamamen yanlış olduğu, çünkü 2024’ün ilk dört ayında ihracatın 1 milyar 522 milyon dolara ulaştığı, bunun içinde Filistin’e yapılan ihracatın da bulunduğudur.
Ayrıca, “Türkiye-Filistin devleti protokolü” çerçevesinde özgün bir kontrollü ticaret mekanizmasının geliştirilmiş olduğu hatırlatılmakta ve yalnızca ithalatçının Filistinli olması, varış yerinin Filistin adresi olduğu ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan başvuruların sıkı bir kontrolle değerlendirilerek sınırlı izinler verildiği ifade edilmektedir. 2024 yılı toplamında Türkiye’den Filistin’e yapılan ihracatın 797 milyon dolara ula