Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin 12 Nisan 2005 tarihinde Afrika Birliği nezdinde gözlemci statüsü elde etmesinin 20. yıl dönümü dolayısıyla bir yazılı açıklama yaptı. Bu önemli olay, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle olan ilişkilerindeki evrimi ve derinleşmeyi simgeliyor. Açıklamada, “Ülkemizin Afrika Birliği nezdinde gözlemci statüsü elde etmesinin yirminci yıl dönümünde, kıtanın tamamı ve tüm Afrika ülkeleriyle karşılıklı saygı, eşit ortaklık ve kazan-kazan ilkeleri temelinde şekillenen ilişkilerimize olan bağlılığımızı vurguluyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, 2005’ten bu yana Afrika Birliği ile iş birliğinin artırıldığına dikkat çekildi. Türkiye’nin 2008 yılında Afrika Birliği’nin Stratejik Ortağı olarak anıldığını hatırlatan Dışişleri Bakanlığı, bu sürecin Türkiye için ne denli önemli olduğunu ve memnuniyet içerdiğini belirtmektedir. Bu durum, Türkiye’nin kıta ile olan ilişkilerini daha da güçlendiren bir adım olarak değerlendiriliyor.
Afrika Birliği’nin 2063 Gündemi çerçevesinde Türkiye’nin iş birliğine devam edeceği ifade edilen açıklamada, “Afrika Birliği’nin 2063 Gündemi çerçevesinde belirlenen iş birliği alanlarında halklarımızın yararına olacak somut projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” denildi. Bu açıklama, Türkiye’nin Afrika ile olan ilişkisinin sadece diplomatik değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal projelerle de derinleşeceğinin bir göstergesi olarak öne çıkıyor.
Ayrıca, 2026 yılında düzenlenecek olan 4. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin, Türkiye ve Afrika Birliği arasındaki iş birliğini daha ileri bir seviyeye taşıyacağı vurgulandı. Bu zirve, iki taraf arasındaki ekonomik, sosyal ve siyasi ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik yenilikçi projelerin ve stratejilerin geliştirilmesi açısından büyük bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Açıklama metninde, “Tüm kurum ve kuruluşlarımızla, Afrika Birliği’nin ve Afrika ülkelerinin güvenilir ortağı olmaya; barış ve refah içinde ortak bir geleceğin inşası amacıyla Afrika Birliği’yle çalışmaya devam edeceğiz.” ifadeleri yer aldı.
Tüm bu gelişmeler, Türkiye’nin Afrika ile olan ilişkilerinin tarihi bir bağlama dayandığını ve bu bağlamda her iki tarafın da karşılıklı fayda sağlamak amacıyla adımlar attığını göstermektedir. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması, Türkiye’nin Afrika’ya olan ilgisinin artarak devam edeceği mesajını verirken, kıtanın gelişimine de katkıda bulunmayı hedeflediğini vurguluyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin katkılarıyla gerçekleştirilecek projelerin, hem Afrika ülkeleri hem de Türkiye için büyük önem taşıdığına dikkat çekilmektedir.