Keskin, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılından bu yana Parazitoloji Araştırma Laboratuvarı’nda kene üzerine yürütülen çalışmaların detaylarını aktardı. Bu süre zarfında kenelerle ilgili bazı yeni bilgiler elde ettiklerini belirten Keskin, Türkiye’de kenelerin mevsimsel olarak yaz aylarında daha fazla görüldüğünü ancak bazı türlerin sonbahar ve kış aylarında da aktif olduğunu vurguladı.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının özellikle yaz aylarında görülmesi nedeniyle kenelerin sadece ilkbahar ve yaz aylarında aktif olduğunun düşünülmesi gerektiğine dikkat çeken Keskin, “Ancak doğada farklı kene türlerinin sonbahar ve kış aylarında aktif olduğunu biliyoruz. Yaptığımız saha çalışmalarında bu durumu çok net şekilde gözlemliyoruz. Bulunduğumuz il, kenelerin yoğun olarak bulunduğu bir bölge.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de Yeni Kene Türleri Tespit Edildi
Keskin, son yıllarda gerçekleştirdikleri araştırmalar sonucunda Türkiye’de daha önce varlığı tespit edilmemiş kene türlerinin belirlendiğini ifade etti. “Örneğin, ‘Ixodes trianguliceps’ adlı yeni bir kene türünün Türkiye’de bulunduğunu tespit ettik. Göçmen kuşlar üzerinden yaptığımız araştırmalarda ‘Ixodes arboricola’, ‘Ixodes festai’ ve ‘Ixodes eldaricus’ türü kenelerin ülkemize geldiğini gözlemliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kenelere tür bazında yaklaşmanın önemine değinen Keskin, “Dünyada binin üzerinde kene türü var. Bunlardan 55’inin Türkiye’de varlığı biliniyor. Özellikle göçmen kuşlar, keneleri uzun mesafelerde kolayca taşıyabilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla ülkemizde yaygın olarak görülen ‘Hyalomma marginatum’ türü kenenin Avrupa’nın orta ve kuzey kesimlerinde de tespit edildiği biliniyor. Almanya, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde bu kene türüne dair araştırmalar bulunmaktadır.” dedi.
Keskin, son yıllarda Cezayir keneleri üzerine de kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Çalışmamızda Türk, Amerikalı ve Cezayirli bilim insanları yer alıyor. Ülkemizde daha önce tanımlanmamış bir kene türünü keşfettik, çalışmamız şu an yayın aşamasında.” dedi.
TOGÜ (Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz da üniversitelerinde kene üzerine yürütülen çalışmaların devam ettiğini ve biyoloji bölümünde ulusal ve uluslararası düzeyde ciddi çalışmalar yapıldığını aktardı. Yılmaz, “Uzaktan toplanmış 25 bin kene üzerinde laboratuvar çalışmaları gerçekleştirdik.” açıklamasında bulundu.