Anadolu Ajansı’nın “Global İletişim Ortağı” olduğu bir kamp, Bilişim Vadisi’nin İzmir kampüsünde devam ediyor. Bu etkinlik, 18 Nisan’a kadar sürecek ve yerli oyun geliştiriciler için önemli bir fırsat sunacak.
DIGIAGE’in direktörü Emre Yıldız, açılış konuşmasında, organizasyonun 2019 yılında 50 bilgisayarlık bir laboratuvar fikriyle başladığını, 2024 yılı itibarıyla ise Türkiye’nin en aktif erken aşama oyun yatırım fonuna dönüşmeyi başardığını ifade etti. Yıldız, bu süreçte birçok kamp düzenlediklerini ve bu kamplara 18 binden fazla başvuru aldıklarını, 2500’den fazla kişinin fiziken katıldığını belirtti. Ayrıca 260 takım ve 25 oyun şirketinin kurulmasına katkı sağlamış olmanın gururunu taşıdıklarını aktardı.
Yıldız, katılımcılara mentör lik eden profesyonellerin yanı sıra hukukçular, mali müşavirler ve yatırım firmalarına destek sunan gönüllü ekiplerin de yardımcı olduğunu dile getirdi. Kampın tüm bu unsurlarla büyük bir ekip ruhuyla organize edildiğine dikkat çekti.
Emre Yıldız, Türkiye’de bir oyun ekosistemi yaratmanın amaçları arasında olduğunu vurgulayarak, Bilişim Vadisi’nin İstanbul, Kocaeli ve İzmir kampüslerinde 50 oyun firması, 73 geliştirilen oyun ve 316 oyun personelinin bulunduğunu açıkladı. 2024 yılı itibarıyla bu oyun ekosisteminin ticari hacminin 2 milyar doların üzerinde olmasını beklediklerini belirtti.
Genç Geliştiriciler Oyunlarını Tanıtma Fırsatı Buluyor
Kampani katılan oyun geliştiricisi Başkent Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencisi Zeynep Topuz, 3 yıldır bu kamp etkinliklerini takip ettiğini ve kendi geliştirilen oyun üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı. Topuz, “Sıra tabanlı strateji oyunu geliştiriyoruz ve 2 yıl boyunca üzerinde çalıştığımız bu oyun şu anda prototip aşamasında. Kamp süresince oyun geliştiricilerden playtest almak ve onların geri dönüşlerini değerlendirerek oyunumuzu geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Katıldığı kamplardan tanıdığı ekiplerin yatırım aldığını görmekten motive olduklarını da sözlerine ekledi.
Topuz, oyunun içeriğinde 6 ana karakter bulunduğunu ve her karakterin farklı yetenekleri ve güçleri olduğunu belirterek, “Evrenler arası savaş dinamiklerine sahip bir kurgu oluşturduk” şeklinde bilgi verdi.
Oyun geliştirme ekibinin başka bir üyesi olan 42 Kocaeli Yazılım Okulu öğrencisi Zümrüt Genç, kısa bir süre önce “Silvanis” adlı bir oyunu geliştirdiklerini ve yaz aylarına kadar oyunun demosunu hazırlamayı hedeflediklerini aktardı. Genç, oyunun bir baba ile kaybettiği kızının hikayesini anlattığını belirterek, kamp boyunca birçok ekiple tanışma ve geri bildirim alma fırsatı bulduklarını ifade etti.
Kampta, oyun tasarımı, yazılım, hukuk, animasyon ve yayıncılık gibi çeşitli alanlarda uzman kişiler tarafından seminerler ve mentör