Sağlık Bakanlığı, Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi’ni güncelleyerek Türkiye’de 1998 yılından beri uygulanan Hepatit B aşısı ile 2008 yılından itibaren uygulanan “beş bileşenli karma aşı”yı birleştiren “altı bileşenli karma aşı” uygulamasını tüm ülke genelinde başlatmıştır. Bu yenilik, çocukların aşılanması sürecinde önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, altı bileşenli karma aşı ile ilgili merak edilen bazı sorular ve yanıtları şu şekildedir:
1- Altı bileşenli karma aşı nedir? Aşı hangi hastalıklara karşı koruma sağlıyor?
Altı bileşenli karma aşı, difteri, tetanos, boğmaca, Haemophilus influenzae tip b, çocuk felci ve Hepatit B gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Tek bir enjeksiyon ile toplamda 6 hastalığa karşı bağışıklık oluşumu sağlanmaktadır.
2- Karma aşı uygulaması hangi dönemi kapsıyor?
Altı bileşenli karma aşı uygulaması, bebeklik ve erken çocukluk dönemindeki bireyleri hedef almaktadır. Bu dönem, çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendiği ve bulaşıcı hastalıklara karşı korunmalarının hayati önem taşıdığı bir süreçtir.
3- Karma aşı uygulaması aşı takvimine göre hangi dönemlerde uygulanacak?
Aşı takvimine göre, altı bileşenli karma aşı 2, 4, 6 ve 18. aylarda rutin olarak uygulanacaktır. Bu aşamalar, çocukların aşılanması için belirlenen yaygın uygulama süreleridir.
4 – Karma aşı uygulaması nasıl yapılacak?
Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan altı bileşenli karma aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri başta olmak üzere, aşı uygulaması yapılan tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılacaktır. Önceki beş bileşenli karma aşı ile aşılanmaya başlanan çocukların devam dozları da bu yeni aşı ile tamamlanacaktır.
5 – Çocukluk çağı aşılarının önemi nedir?
Aşılar, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Hem bireylerin hem de toplumu sağlığını korumak amacıyla çocukların kızamık, kızamıkçık, kabakulak, boğmaca, su çiçeği ve hepatit gibi ciddi bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanması son derece önemlidir. Aşı karşıtlığı ise toplumsal bağışıklığın azaltılmasına yol açarak, geçmişte aşılama programları ile başarıyla ortadan kaldırılan hastalık