Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temalı Finans Zirvesi 2025‘te yaptığı konuşmada, dünya genelinde çok katmanlı bir dönüşüm sürecinin yaşandığını vurguladı. Kacır, liberal ticaretin yerini korumacılığa terk ettiğini belirtirken, “Üretimde ve teknoloji geliştirmede stratejik özerklik, ulusal egemenliğin vazgeçilmez bir parçası olarak öne çıkıyor. Güvenilir ortaklardan tedarik anlayışının yanı sıra yerli üretim hamleleri de önem kazanıyor.” dedi.
Kacır, artan küresel kutuplaşma ve belirsizliğin, teknolojiyi jeopolitik bir güç aracı haline dönüştürdüğüne dikkati çekti. Sanayideki istihdamın 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine çıkarıldığını kaydederek, Türkiye’nin gelişmiş sanayi altyapısı ve esnek üretim kabiliyeti ile küresel pazarlarda büyük bir rekabet avantajı elde ettiğini belirtti. 22 yıl önce 36 milyar dolar olan yıllık ürün ihracatının, şimdi 265 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin zirve seviyesine eriştiğini vurguladı. Türkiye’nin şu anda Çin‘den sonra, Orta Avrupa‘ya kadar uzanan geniş kuşakta, en fazla ürün çeşitliliği sunan ülke olduğunu ifade etti.
“AR-GE’ye yaptığımız yatırımın milli gelirimizdeki payı gelişmiş ülkeler seviyesine erişti”
Kacır, dünya genelinde en etkin AR-GE teşvik sistemini uygulayarak bu alanda önemli kazanımlar elde ettiklerini aktardı. Türkiye’nin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının 2002’de 10 milyar dolarken, geçen yıl 101 milyar dolara ulaştığını söyledi. Yıllık 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükselen AR-GE harcamalarının üçte ikisinin özel sektör firmaları tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Kacır, AR-GE’ye yapılan yatırımın milli gelir içindeki payının, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaştığını belirtti.
Özel sektörde 1600’ü aşkın AR-GE ve tasarım merkezinde çalışan araştırmacılar ve mühendisler, yüksek katma değerli üretim için yenilikçi çözümler üreterek Türkiye’nin teknoloji odaklı kalkınma vizyonuna katkı sağlıyor. Kacır, dijital ve yeşil dönüşüm destek programlarını hayata geçirdiklerini hatırlatarak bu dönüşümlerin eş zamanlı olarak yapılması için kapsamlı yatırımların gerekliliğini vurguladı.
“Ülkemizden 68 kurum 14 milyon avroluk fona erişim elde etti”
Kacır, finansal kaynakların yanı sıra teknik uzmanlık ve bilgi birikimi paylaşımına yönelik uluslararası işbirlikleri kurduklarını dile getirerek, Dijital Avrupa Programı‘na katılım sağladıklarını belirtti. Bu katılımla Türkiye’den 68 kurumun toplamda 14 milyon avroluk fona eriştiğini ifade etti. Türkiye Yüzyılı’nda yüksek teknolojili sanayi altyapısını güçlendirecek adımlar atmaya devam edeceklerini kaydederek, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile bütüncül bir destek mekanizması oluşturduklarını açıkladı.
Bu program çerçevesinde destek kararı alınan 160 projeye ilişkin 137 milyar liralık yatırımın harekete geçtiğini vurguladı. Ayrıca, Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı kapsamında toplam yatırım tutarı 315 milyar lirayı bulan 372 başvurunun değerlendirmeye alındığını duyurdu.
“AR-GE ve yerli üretim kapasitemizi artıracağız”
Kacır, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi