Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, 2002 yılına kadar Türkiye’nin uluslararası yatırımların yalnızca binde 2’sini aldığını, fakat günümüzde bu oranın yüzde 1’e yaklaşmış durumda olduğunu ifade etti. Dağlıoğlu, bu açıklamayı Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) tarafından İzmir’de düzenlenen 3. Yatırım Zirvesi’nde yaparak Türkiye’nin uluslararası yatırım kabul etme performansının ne denli arttığını vurguladı.
Dağlıoğlu, dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırımların 2008 yılından sonra gelişmekte olan ülkelere yoğunlaştığını belirterek Türkiye’nin, Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’yu kapsayan coğrafyada son 20 yıl içerisinde yüzde 9,8’lik payla en fazla yatırım alan ikinci ülke olduğunu belirtti. Bu bağlamda Türkiye’nin, sanayi, gıda, tarım ve hizmetler sektörlerinde açık ara öncü bir konumda olduğuna dikkat çekti.
Dağlıoğlu, hizmetler sektöründe Türkiye’nin yatırım çekme kapasitesinin daha da yüksek olduğunu ve Türkiye’nin imalat sanayi yatırımlarının son on yılda önceki döneme göre dört katından fazla arttığını ifade etti. Türkiye’nin 2003 yılından itibaren yaklaşık 270 milyar dolar civarında yatırım aldığını belirten Dağlıoğlu, bu süreçte özellikle dünyadaki pastadan elde edilen payın önemli bir ölçüt olduğunu kaydetti. 2002’den bu yana Türkiye’nin yatırım performansının 5 kat bir artış gösterdiğini vurgulayarak, bu yatırımların cari açığın yüzde 40ını finanse ettiğine dikkat çekti.
BYD’nin Türkiye’ye Yatırım Kararı
Dağlıoğlu, en fazla yatırım çeken sektörlerin başında finans sektörü bulunduğunu, bunu imalat, enerji, toptan ticaret ve perakendenin takip ettiğini belirtti. Ayrıca uluslararası şirketlerin 2006-2021 yılları arasında Türkiye’de istihdamın yüzde 8,8’ini ve ihracatın yüzde 30’unu gerçekleştirdiği bilgisini paylaştı. Türkiye’ye gelmeyi planlayan uluslararası yatırımcılar için yer seçme hizmeti sunduklarını vurgulayan Dağlıoğlu, yatırımcıların öncelik ve taleplerini anlayarak onlara uygun sunumlar yaptıklarını ifade etti.
Özellikle son zamanlarda BYD’nin Türkiye’deki bir yatırım kararıyla ilgili gelişmelerin olduğunu belirten Dağlıoğlu, Türkiye’de İzmir ve Manisa’da Japonya, İtalya, Romanya, ve İspanya gibi ülkelerden gelen yatırımcıların ilgisinin arttığını dile getirdi. Ayrıca otomotiv sektörü ve otomotiv yan sanayi ile birlikte yenilenebilir enerji ekipmanları, makine, tarım teknolojileri ve enerji ekipmanları gibi alanlarda yoğun bir yatırımcı ilgisi gözlemlendiğini vurguladı.