Bakan Yılmaz Tunç, Rusya Federasyonu’nda gerçekleşen 13. St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu açılış oturumunda bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Türkiye’nin son 20 yıl içerisinde temel kanunlarını yenilediğini vurguladı. Tunç, öngörülebilir ve gecikmeyen bir adalet sistemi oluşturmak hedefiyle 2025-2029 yıllarını kapsayan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde önemli hedeflerin belirlendiğini dile getirdi.
Bu hedeflerden birinin, adalete erişimi kolaylaştırmak amacıyla dijitalleşme ve yapay zeka teknolojilerinin yargının hizmetine sunulması olduğunu belirten Tunç, dijitalleşmeyi “toplumsal yapının her alanında köklü değişimlere yol açan bir dönüşüm süreci” şeklinde tanımladı. Ayrıca, 2007 yılında hayata geçirilen Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP Bilişim Sistemi) üzerinde sürekli geliştirmeler yapıldığını kaydetti.
Uyuşturucu ve adli işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini amaçlayan UYAP sistemi, ilk derece mahkemelerinden yüksek mahkemelere kadar tüm adli birimlerle Adalet Bakanlığı’nın merkez ve taşra birimlerini bağlayan bütünleşik bir bilişim sistemi olarak öne çıktı. Tunç, “Kullanıcılar e-İmza veya şifreleri ile giriş yaparak işlem yapabilmektedir. Şu ana kadar 57 kurumla 186 farklı entegrasyonu tamamladık.” diye ifade etti.
UYAP sayesinde davalara dair dosya ve belgelerin dijital ortamda görüntülenebildiğini söyleyen Tunç, fiziksel olarak mahkemeye gitmenin artık zorunlu olmadığını belirtti. “Bu sistemin sağladığı en büyük avantajlardan biri hız, şeffaflık ve erişilebilirliktir” dedi. Yargılama faaliyetlerinin hızlandığı, şeffaf bir şekilde gerçekleştirildiği ve vatandaşların yargıya erişiminin kolaylaştığına da değindi.
Tunç, mobil uygulamalar sayesinde UYAP’ın avukat ve vatandaş portalları ile her yerden çevrimiçi erişim imkânı sunduğunu vurgulayarak, “Vatandaş portalı sayesinde 22 milyon 754 bin kullanıcıya ulaştık ve savcılıklar ile mahkemeler aracılığıyla bilgi ve belgeler saniyeler içerisinde temin edilebiliyor.” diye ekledi. Ayrıca, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) vasıtasıyla yaklaşık 6 milyon duruşma gerçekleştirildiği ve Kovid-19 döneminde e-Duruşma uygulamasının başlatıldığı bilgisini paylaştı. Bugüne kadar 2 bin 972 hukuk mahkemesinde toplamda 3 milyon 289 bin elektronik duruşma yapıldığı belirtildi.
Hükümlülerin yakınlarıyla görüntülü görüşmesini sağlayan ACEP sisteminin önemli bir adım olduğunu ifade eden Tunç, 2019 yılında yürürlüğe giren e-Tebligat sistemi ile de resmi yazışmaların büyük oranda dijital ortama taşındığını söyledi. “2019’dan bu yana 285 milyon 190 bin elektronik tebligat gönderildi ve bu süreçte 20 milyar lira tasarruf sağlandı. Bu, toplamda 170 bin ağaç kesilmekten kurtuldu ve 10 bin ton kağıt tasarrufu anlamına geliyor” dedi.
Türkiye, Yargı Süreçlerinin İyileştirilmesine Yönelik Yazılımlar Geliştiriyor
Bakan Tunç, son yıllarda yapay zeka teknolojilerinin hukuk alanında kullanımının arttığını belirterek, Türkiye’nin bu alanda büyük veri analizleri, dava yoğunluk haritaları ve yargı süreçlerini iyileştirmeye yönelik yazılımlar geliştirdiğini dile getirdi. Teknolojik dönüşümün bazı zorlukları da beraberinde getirdiğini, özellikle veri güvenliği ve kişisel verilerin korunmasının önemli tart