1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Türkiye Yanık Tedavisinde Dünya Standartlarına Ulaştı

Türkiye Yanık Tedavisinde Dünya Standartlarına Ulaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi‘nde görevli uzman hekim Şenel, 1. Ulusal Yanık Kongresi, 1. Avrasya Yanık Kongresi ve 1. Ulusal Yanık Hemşireliği Kongresi için Antalya’da bulundu. Burada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yanık tedavisi alanında son 20 yılda dünya standartlarına ulaştığını dile getirdi.

Şenel, Türkiye’de Avrupa ve ABDdeki yanık tedavi standartlarının aynısının uygulandığını vurguladı ve yanıkla ilgili akademik faaliyetlerin de Türkiye’de ev sahipliği yapıldığını ifade etti. Yanıkların ciddi bir travma kaynağı olduğunu belirten Şenel, “Yılda yaklaşık 400 bin kişi yanık nedeniyle hastanelere başvuruyor. Bu vakaların 200 bini çocuklardır ve diğer 200 bini yetişkinlerden oluşmaktadır. En sık karşılaşılan yanık vakaları ev kazalarının sonucunda ortaya çıkmakta ve özellikle sıcak su yanıkları ön plandadır. İkinci sırada elektrik yanıkları gelmektedir” diye konuştu.

Bunun yanı sıra, Türkiye’nin yanık tedavisi açısından çevre coğrafyaya hizmet verdiğini, özellikle Suriye bölgesinden gelen yanık vakalarının sıklıkla görüldüğünü ve bu vakaların devlet tarafından ücretsiz tedavi edildiğini belirtti.

“Yanığın üzerine bir şey sürmeye çalışmayın”

Yanıkların, dünya genelinde travmaya bağlı ölümlerin önde gelen sebeplerinden biri olduğunu ifade eden Şenel, “Eğer ilk müdahale doğru yapılamaz ve hastalar düzgün merkezlerden yeterli tedavi alamazlarsa, bu durum hastaların kaybedilmesine yol açabilir. Yanık, sonuçları ağır olabilen bir travmadır ve tedavi sürecinde ilk müdahale kritik bir öneme sahiptir. Yanık sonrası, üzerindeki elbiseyi çıkarmak ve sıcak temas süresini minimize etmek gerekir. Küçük bir organ, örneğin el veya kol yanmışsa, onu 15-20 dakika boyunca çeşme suyunun altında tutmak gerekir. Yanık bölgesine herhangi bir şey sürmeye çalışmak, bu tür yanıklarda genel olarak önerilmez” dedi.

Şenel, yağ, diş macunu gibi maddelerin yanığa sürülmesinin sadece zararlı olacağını ve yanığın üzerine temiz bir bez ile örtülüp hastaneye ulaştırılması gerektiğini belirtti. Steril olmayan malzemelerin, yanık bölgesine uygulanmasının enfeksiyon riskini artırmakta ve tedavi sonrası kalıcı izlerin oluşmasına neden olabileceği konusunda uyardı.

Yanık vakalarında çocuğun yaşının küçülmesi durumunda ölüm riskinin arttığına dikkat çeken Şenel, “Çocuklar üzerinde yanık sonrası oluşan izler, fiziksel, ruhsal ve psikolojik açıdan hayatlarının önemli bir parçasını etkilemektedir. Özellikle yüz ve el bölgeleri yandığında, iz kalması durumu hem çocukları hem de ailelerini derinden etkilemektedir” dedi.

Son olarak Şenel, Türkiye’de son 20 yılda yanık tedavisi ile ilgili ameliyatları gerçekleştirecek büyük bir uzman kadrosunun yetiştiğini ve 74 ünite ile merkezde yanıkla ilgili tüm ameliyatların yanı sıra fizyoterapi ihtiyaçlarının da karşılandığını sözlerine ekledi.

Türkiye Yanık Tedavisinde Dünya Standartlarına Ulaştı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!