Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, teknoloji firmalarına yönelik hazırladığı destek programları ile Türkiye’nin girişim ekosistemini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda, Türkiye Kalkınma Fonu’nun alt fonu olan ve Bakanlık tarafından desteklenen 475 milyon liralık Teknoloji ve İnovasyon Fonu devreye alındı. Bu fon, teknolojik inovasyon odaklı yeni nesil girişimlere doğrudan yatırım yapıyor ve girişim sermayesi fonları aracılığıyla dolaylı yatırımlar gerçekleştiriyor. Fonun amacı, katma değeri yüksek yenilikçi ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi yoluyla Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunmak olarak belirlenmiş.
Yatırım desteği almak isteyen firmaların, teknoloji odaklı küresel açılma hedefi taşımaları, ciro üretmeleri ve pozitif nakit akışı öngörmeleri gerekiyor. Ayrıca, bu firmaların Türkiye’de kurulmuş olmaları veya operasyonlarının en az yüzde 50’sinin Türkiye’de gerçekleştirilmesi gibi kriterlere de uymaları bekleniyor.
Doğrudan Yatırım Alan Firmalar
Fon kapsamında doğrudan yatırım alan firmalar arasında sağlık teknolojisi alanında faaliyet gösteren birkaç önemli isim yer almakta. Örneğin, patoloji süreçlerini dijitalleştiren yapay zeka tabanlı karar destek yazılımı geliştiren Virasoft, yenidoğanların beslenme yeteneğini ölçen biyomedikal ürünler üreten Kuartismed ve mikro akışkan tabanlı likit biyopsi platformu üreten Cellsway bu firmalardan bazıları. Ayrıca otel müşteri yönetim platformu geliştiren WeBee, e-ticaret analitiği platformu üreten Mindsite, dijital pazarlama platformu üreticisi Wask, perakende sektörüne yapay zeka çözümleri sunan Vispera ve görsel veri anonimizasyon hizmetleri sunan Syntonym de doğrudan yatırım alan diğer firmalar arasında.
Ayrıca otomotiv endüstrisi için artırılmış gerçeklik entegrasyonlu gösterge panelleri geliştiren CY Vision ve AI destekli otonom teslimat robotları ve sistemleri sunan Delivers.AI gibi firmalar da bu kapsamda yatırımlarını aldı. SAE Seviye-4 otonom sürüş yazılımı platformu geliştiren Adastec ve otomotiv sektörüne yönelik kamera ve ileri seviye sürüş destek sistemi (ADAS) çözümleri sunan Büyütech gibi firmaların da doğrudan yatırım programına dahil edilmesiyle yatırım alan firma sayısı toplamda 12’ye ulaştı.
Türkiye Teknoloji Fonu aracılığıyla dolaylı yatırım alan diğer firmalar ise girişim sermayesi yatırımları yapan Revo, ScaleX ve 500 İstanbul olarak belirlendi. Destekten yararlanmak isteyen “derin teknoloji” odaklı firmalar için başvurular https://teknolojiinovasyonfonu.com.tr/ adresinden yapılabilmekte. Bu firmalar, geleceğin potansiyelli “Turcorn” adayları olarak da değerlendiriliyor.