TÜYAP Fuarlar Yapım AŞ’nin Genel Müdürü ve Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı İlhan Ersözlü, 9. Samsun Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nda AA muhabirine, Türkiye’nin bölgesindeki en önemli ticaret ve fuarcılık ülkesi olduğunu ifade etti.
Dünya genelinde ve bölgedeki gelişmelerin ticaret ile fuarcılık alanında bir takım endişelere yol açtığını belirten Ersözlü, “Özellikle Orta Doğu ve Körfez ülkelerindeki hareketler, fuarcılık üzerinde etkili oldu. Ancak şu anda bölgemizde fuarcılık alanında bir büyüme yaşanıyor. Türkiye’nin dünya fuarcılığındaki payı artarken, Batı’da ise düşüş gözlemleniyor.” şeklinde konuştu.
Almanya’nın resesyon sürecinde olması ve Schengen vize sorunlarının giderek büyümesi nedeniyle fuarcılığın ağırlığının Türkiye’ye kaydığını belirten Ersözlü, şu ifadeleri kullandı:
“Şu an Türkiye, özellikle İstanbul’da kendi alanında dünya ve Avrupa’nın en önde gelen fuarlarına ev sahipliği yapmaya başladı. Bu, oldukça önemli bir gelişme. Vize sorunlarının yalnızca bizim ülkemizde değil, diğer ülkelerde de sıkı bir şekilde uygulanması, Batı’daki fuarların, özellikle Orta Avrupa ve Almanya’daki fuarların gerilemesine neden oldu. Üçüncü dünya ülkelerinden iş insanlarının vize alamaması, Avrupa fuarlarına katılamaması, bizim fuarlarımıza yönelim sağladı ve bu da hareketliliği artırdı.
Gelecek yıllarda İstanbul’un fuarcılık açısından kritik bir merkezi haline gelmesi bekleniyor. Fuar alanlarının genişlemesi, büyümesi ve Batı standartlarına uygun teknik özelliklerle donatılmış fuar merkezlerinin bulunması, Türkiye’nin Batı ile olan mesafesini kapatmasına katkı sağlıyor. Türkiye’de fuarcılık sektörü ivme kazanıyor. Fuar organizatörlerinin sayısı artarken, belirli niş konularda önemli fuarların düzenlenmesi, dikkatleri Türkiye’ye çekiyor. Fuarcılık alanında önümüzdeki dönem büyümemiz, ülkemizdeki ihracatçı sayısının da artışına neden olacak. Şu anda 160 binden fazla ihracatçı firma bulunmakta ve fuarların bu oluşumda yüzde 20 oranında bir etkisi olduğunu düşünüyoruz.
Ersözlü, fuarların yapıldığı şehirlerin ekonomik katkılarına değinirken, büyüme oranlarıyla ilgili şunları söyledi:
“2023 yılında Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 30’luk bir büyüme kaydedildi. 2024 yılına ait veriler, Aralık ayı sonundaki fuarların ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yayımlayacağı fuar raporunda belirecek. Tüm olumsuzluklara rağmen, dünya ekonomisindeki durum, yalnızca Türkiye’yi değil, çevresindeki sorunlar, Avrupa’daki ekonomik zorluklar, Rusya-Ukrayna çatışmasının sürmekte oluşu ve Orta Doğu’daki belirsizlikler, Türkiye’nin bu coğrafyada fuarcılık alanında büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Mevcut verilerle 2024 yılı da yüzde 15-20 oranında bir büyümeyle kapatılacak gözüküyor. 2025 yılı için çalışmalar başladı ve bu yıl Türkiye’de yaklaşık 400 fuar düzenlenecek. Farklı 40 sektörde fuarlar planlanıyor ve takvime yeni fuarlar eklenmesi gündemde. Türkiye, fuarcılıkta Batı standartlarının üzerinde bir hizmet kalitesi sunmaktadır. Fuarcılığı destekleyen turizm, konaklama, ikram, lojistik, güvenlik ve temizlik alanlarında da yüksek kaliteli hizmet, Türkiye’ye yönelik ilgiyi artırıyor.”