1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Türkiye, Blokzincir ile Dijital Ekonomiyi Güçlendiriyor

Türkiye, Blokzincir ile Dijital Ekonomiyi Güçlendiriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA muhabirinin 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi belgesinden derlediği bilgiye göre, blokzincir teknolojisinde gelişim, Türkiye’nin stratejik hedefleri arasında yer almaktadır. Söz konusu alanda, yerli ve milli çözümler geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı kuruluşları, blokzincir, DeFi (Decentralized Finance), kripto varlıklar ve RWA (Real World Assets) teknolojilerine entegrasyon ve yerli alternatiflerin hayata geçirilmesi için gerekli teknik ve hukuki altyapıyı oluşturacaklardır.

Yaşanacak gelişmeler, blokzincir teknolojisinin sunduğu güvenlik ve şeffaflık avantajları ile Türkiye’nin dijital altyapısının güçlenmesine ve küresel rekabette güçlü bir konuma gelmesine katkı sağlayacaktır. Bu durum, aynı zamanda ülkenin dijital ekonomiye entegrasyonunu da hızlandıracaktır.

Fintek girişimlerinin büyümesine katkı sağlanacak

Yerli blokzincir çözümleri ve altyapılarının geliştirilmesi için AR-GE çalışmaları desteklenecek. TÜBİTAK BİLGEM‘in öncülüğünde, yerli blokzincir teknolojilerinin geliştirilmesi, Türkiye’nin bu alandaki özerkliğini ve teknolojik bağımsızlığını artıracaktır.

Aynı zamanda, akıllı sözleşmelerin yasal geçerliliğini güçlendirmek ve yaygınlığını artırmak için gerekli mevzuat düzenlemeleri de yapılacaktır. Yerel finans teknolojileri (Fintek) girişimlerinin büyümesine katkı sağlanacak ve teknoloji tedarikini destekleyen adımlar atılacaktır.

Fintek alanında, yapay zeka ve makine öğrenmesi tabanlı çözümler geliştiren yerli girişimler desteklenecek, ayrıca blokzincir ve DeFi teknolojilerinin entegrasyonu için altyapı yatırımları gerçekleştirilecektir. Ayrıca, ihracat süreçlerinin hızlandırılması amacıyla dijital gümrük, e-ticaret ve blokzincir tabanlı lojistik platformların geliştirilmesi planlanmaktadır.

Raporda RWA vurgusu

Somut varlıkların tokenizasyon yöntemiyle blokzincir ekosistemine taşınması olarak bilinen RWA, ilk kez resmi bir belgede yer almakta olup Türkiye’nin bu teknolojide oyuncu olmasının önemi vurgulanmaktadır. Analistlerin 2030’a kadar 15 trilyon dolarlık bir ekosistem olmasını beklediği RWA’nın parçalı mülkiyet imkanı sunması, erişilebilirliği, likiditeyi ve şeffaflığı artırdığına dikkat çekilmektedir.

Ayrıca, ABD, Çin ve Avrupa Birliği‘nin blokzincir teknolojisine yönelik AR-GE faaliyetlerine büyük yatırımlar yaparak farklı sektörlerde uygulamalar geliştirdiği kaydedilmiştir. Bu uygulamalar ile finans, sağlık, lojistik ve kamu hizmetleri gibi alanlarda blokzincir tabanlı çözümler ile verimlilik artışları sağlanması hedeflenmektedir.

“Belgede en vizyoner başlıklara yer verilmiş”

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Bora Erdamar, Bakanlığın yayımladığı belgeye atıfta bulunarak, “Blokzincir ve fintek alanına önemli bir yer ayrıldığı ve bu konudaki en vizyoner başlıklara yer verildiği görülüyor.” ifadesinde bulundu. Bu başlıklar içerisinde dijital ekonomiye entegrasyonun hızlandırılarak Türkiye’nin güçlü bir konumda olma hedefinin dikkat çektiğini belirtti. Erdamar, Türkiye’de blokzincir teknolojilerinin gündelik hayatta daha fazla hissedildiğini söyledi.

Erdamar, ayrıca şu şekilde konuştu: “Türkiye gibi özellikle emlak, turizm ve finans

Türkiye, Blokzincir ile Dijital Ekonomiyi Güçlendiriyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!