23 Ekim 2023 tarihinde, EkoAvrasya Vakfı, İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı ve Türk Dünyası Sivil Toplum İşbirliği Derneği (TÜRKSİT) tarafından, Ankara Ticaret Odası’nda “Türk Dünyası Sivil Toplum Çalıştayı” düzenlendi. Bu çalıştay, Türk dünyasındaki sivil toplum kuruluşlarının daha etkili ve sürdürülebilir işbirlikleri tesis etmeleri amacıyla hayata geçirildi.
Çalıştaya katılım gösteren isimler arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, TBMM MHP Grup Başkanvekili Filiz Kılıç, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Tenzile Rüstemhanlı, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, EkoAvrasya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı Başkanı Seyfullah Türksoy ve TÜRKSİT Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kurnaz yer aldı. Ayrıca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın göndermiş olduğu bir mesaj da programa dahil edildi.
Açılış konuşmasını yapan Zorlu, Türk dünyasının günümüzde karşılaştığı tehditleri ve fırsatları vurguladı. Zorlu, Türk dünyasında sivil toplumun güçlenmesi ve yaygın bir işbirliğinin oluşturulması gerekliliğine dikkat çekti. Bu bağlamda, Türk dünyasındaki bu yapıların güçlendirilmesinin yalnızca bugünü korumak değil, aynı zamanda yarını inşa etmek olduğunu ifade etti. Son 35 yılda koparılmış olan bağların yeniden örüldüğünü ve kardeşliğin kurumsal bir zemin üzerine inşa edilmeye çalışıldığını belirtti.
“Türkiye güçlü olursa Türk dünyası güçlü olacak”
Zorlu, Türkiye’nin Türk dünyası için kritik bir güç merkezi olduğunu vurgulayarak, Türk milletinin düşmanlarının her zaman var olduğunu belirtti. Bu düşmanlıkları göz önünde bulundurarak, Türk dünyasının arasındaki ilişkilerin farklı bağlamlara çekilmeye çalışıldığını ve bu durumun dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Hedef, Türkiye’nin güçlü olmasının Türk dünyasını da güçlendireceğini bilmek ve buna yönelik dikkatli kalkışımlarda bulunmak olduğunu ifade etti.
KKTC’nin, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Zorlu, bazı siyasilerin sosyal medyada yanlış bilgilendirmelere katkıda bulunduğunu üzülerek ifade etti. Zorlu, Türk dünyası olarak KKTC’nin tanınması için verdikleri mücadelenin devam edeceğini aktardı.
Ayrıca, Türk dünyası devletlerinin her alanda işbirliği yapmak için önemli adımlar attığını dile getiren Zorlu, Türk Dünyası Polis Akademileri Platformu’nun kurulacağı müjdesini de verdi. Türk dünyası ile ilgili 220 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla büyük bir organizasyon düzenlemeyi planladıklarını belirtti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadelerine atıfta bulunarak Türk dünyasının yeni bir uyanış içerisinde olduğunu ifade etti.
“Çalıştay, ortak kaderimizi şekillendirecek stratejik yolculuğun önemli kilometre taşlarından biri”
Zorlu, Türk dünyasının tarihi tecrübe ve kültürel zenginlikleriyle 21. yüzyılın yükselen değerlerinden biri haline geldiğini vurguladı. Bu yükselişin ancak güçlü bir sivil toplum aracılığıyla kalıcı olabileceğini ifade etti. Çalıştayın, yalnızca bir istişare değil, ortak kaderi şekillendirecek bir stratejik yolculuk için önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.
Bunun yanı sıra, Türk dünyasının her alanda işbirliğini sağlamak için gönül birliği, ideal birliği ve kurumsal birliği önemine değinerek, bu çabaların eğitilmiş insan kaynağı ile etkili bir kamuoyuyla desteklenmesi gerektiğini belirtti. 21 Mart Nevruz Günü’nün Türkiye’de resmi bayram olarak kutlan