ABD Başkanı Trump’ın Gümrük Tarifelerinin Küresel Ticaret Üzerindeki Etkileri
ABD Başkanı Donald Trump’ın “ekonomik bağımsızlık bildirgesi” olarak duyurduğu ve küresel ticarette yeni bir dönem olarak değerlendirilen gümrük tarifeleri, birçok ülkede olumsuz sonuçlar doğuracağına dair uyarıları artırıyor. Bu konuda son olarak Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yapılan açıklamalar dikkat çekti. UNCTAD, Trump’ın yeni gümrük tarifelerinin, küresel ticaret sisteminin kritik bir aşamada olduğunu ve bu durumun, en kırılgan ekonomiler dahil olmak üzere, büyüme, yatırım ve kalkınma üzerindeki tehditlerini gündeme getirdiğini belirtti.
Açıklamalarda, artan gümrük tarifeleriyle küresel ekonomik büyümenin daha da düşebileceği öngörüsü dile getirildi. Özellikle, düşük büyüme oranları ve yüksek borçlar ile mücadele eden bir küresel ekonomide, yüksek gümrük tarifelerinin yatırım ve ticaret akışlarını zayıflatma riski taşıdığı ifade edildi. Güven ortamının sarsılmasının, yatırımları yavaşlatabileceği ve hassas ülkelerde kalkınma kazanımlarına zarar verebileceği belirtildi.
Pek Çok Düşük Gelirli Ekonomi “Mükemmel Fırtına” Tehlikesiyle Karşı Karşıya
UNCTAD, ABD’nin yaklaşık 200 ticaret ortağından sadece 10’unun, ülkenin ticaret açığının neredeyse yüzde 90’ını oluşturduğunu vurgulayarak, birçok düşük gelirli ülkenin kötüleşen dış koşullar, sürdürülemez borç seviyeleri ve yavaşlayan iç büyümeden oluşan bir “mükemmel fırtına” etkisi altında olduğunu ifade etti. Ticaret reformunun gerekliliği açık olsa da, çözümün diyalog ve müzakere yoluyla sağlanması gerektiğine dikkat çekildi. UNCTAD, ticari dengesizliklerin ve aşırı kazançların, en az sorumlu olanları feda etmeden ele alınması gerektiğini belirtti.
Şirketler ve politika yapıcılar için ticaret ve yatırımdaki öngörülemezliğin, büyüme ve planlama açısından ciddi engeller oluşturacağı konusunda da uyarılarda bulunuldu. Bu bağlamda, karar alıcıların, milyonlarca insanı olumsuz etkileyebilecek bu tedbirler nedeniyle hassas ülkelere uygulanan gümrük tarifelerini acilen yeniden gözden geçirmeleri gerektiği ifade edildi.
Ticaretin İstikrarsızlık Kaynağı Olmaması Gerekiyor
UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, ABD’de hayata geçirilen yeni gümrük tarifelerinin büyük ekonomilerin kapsamlı yeni tarifelere yönelmesine yol açabileceğini ve bunun savunmasız ve yoksul kesimlere zarar verebileceğini vurguladı. Grynspan, “Ticaret başka bir istikrarsızlık kaynağı haline gelmemelidir. Kalkınmaya ve küresel büyümeye hizmet etmelidir. Şimdi gerginliği tırmandırma değil, işbirliği zamanıdır. Küresel ticaret kuralları, günümüzün zorluklarını yansıtacak biçimde geliştirilmelidir; ancak bu, temelinde öngörülebilirlik ve en kırılganların korunması ile yapılmalıdır.” diyerek sürecin önemi üzerine dikkat çekti.