Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Haziran’da meydana gelen patlama ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde, olayla ilgili bilirkişilerden oluşan bir heyetin hazırladığı raporunu savcılık dosyasına ekledi.
Elektrik mühendisi, iş güvenliği uzmanı, yüksek makine mühendisi, yangın uzmanı ve kimya mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti, uzmanlık alanlarına dair bilgileri raporlarında detaylı bir şekilde sundu.
Hazırlanan raporda, heyetin gerçekleştirdiği ilk incelemelerde LPG gazında bir sızıntı tespit edildiği, biriken gazın patladığı, patlama sonucunda oluşan yangın alevinin diğer alanlara yayıldığı ve ani basınç etkisiyle büyük bir yıkıma yol açtığı belirtildi.
Gaz Kaçağı Alarm Sistemi Bulunmuyor
Rapor, iş yerinin “Sanayi tesislerinde LPG kullanımı esnasında, depolanan tüplerin bina içine yerleştirilmesi gerektiğinde, bu tüplerin özel bir bölümle ayrılmış depolama alanlarında ve yeterli havalandırma sağlanmış bölümlerde bulundurulması” kuralına uymadığını ortaya koydu. Ayrıca, iş yerindeki sanayi tipi büyük mutfaklarda gaz kaçağı tespit eden ve sesli uyarı yapan bir gaz alarm cihazının olmadığı anlaşılmıştır. ‘Tüm iş yerlerinde veya halka açık binalarda zemin seviyesinin altındaki bodrum katlarında LPG tüplerinin bulundurulamayacağı’ kuralına işletmecinin uymadığı görülmüştür.” ifadelerine yer verildi.
Raporda, patlamadan bir gün önce tüpü değiştiren şüpheli M.K.’nin tüpü dikkatsizce ve hızlı bir şekilde yerleştirdiğine dikkat çekilerek, “M.K.’nin tüp takma konusunda herhangi bir eğitim belgesinin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, LPG tüpü üzerinde iki makine mühendisinin yapmış olduğu testlerde, tüp vanası açıldığında gaz sızıntısının olduğu ve köpüklerin baloncuklar halinde havaya uçtuğu belirlenmiştir. Gaz dedektörü ile yapılan kontrolde de gaz sızıntısı olduğu tespit edilmiştir. Bahsi geçen sanayi tipi LPG tüpünde, dedantör ile tüp arasındaki plastik conta kaynaklı bir sızıntı olduğu saptanmıştır. Bu nedenlerle M.K.’nin olayın meydana gelmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.” ifadelerine yer verildi.
Bilirkişiler, biriken LPG’nin havadan ağır olduğunu ve yere çöktüğünü vurgularken, “Buzdolabının elektrik aksamından kaynaklanan bir kıvılcım sebebiyle yangının çıkmış olabileceği değerlendirilmektedir.” değerlendirmesinde bulunmuştur.
Bilirkişi heyeti, iş yerinin havalandırmasının yetersiz olduğunu, havanın sirkülasyonunun sağlanmadığını ve kullanılan elektrik aksamının LPG ile uyumlu olmadığını belirterek, patlamanın bu koşullara bağlı olarak gerçekleştiğini, bu nedenle iş yeri sahibi G.K.’nin “özen yükümlülüğünü” yerine getirmediğinden olayda etkili olduğu sonucuna varıldığı ifade edilmiştir.
Olayın Gelişimi
30 Haziran’da İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Ayrancılar Mahallesi Barış Manço Caddesi’ndeki bir lokantada meydana gelen patlamada 5 kişi yaşamını yitirmiş, 63 kişi ise yaralanmıştır. Soruşturma çerçevesinde iş yeri sahibi G.K. ve patlamadan bir gün önce tüpü değiştiren M.K. tutuklanmıştır.