YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezleri), 2015 yılından bu yana hizmet vermektedir ve Tokat’ta, bağımlılıkla mücadele alanında 6 yıldır vatandaşlara destek sunulmaktadır. Tokat’ta bulunan YEDAM, bağımlılık sorunları ile mücadele eden bireylere kapsamlı bir destek hizmeti sağlamaktadır.
Yeşilay Tokat Şube Başkanı Cihat Zülfüoğulları, Anadolu Ajansı muhabirine verdiği demeçte, Tokat’taki Yeşilay Danışmanlık Merkezinde altı kişilik bir ekibin görev yaptığını belirtti. Bu ekip, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve halkla ilişkiler alanında uzman kişilerden oluşmaktadır. Zülfüoğulları, YEDAM içinde bireysel görüşmelerin yanı sıra, bilişsel-davranışçı terapi, motivasyonel görüşme teknikleri ve farkındalık odaklı terapilerin uygulandığını ifade etti.
Bunların yanı sıra, ailelere, yetişkinlere ve ergenlere özel olarak düzenlenen grup terapilerinin de yapıldığını vurgulayan Zülfüoğulları, Yeşilay’ın bağımlılıklarla mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ekledi. “Bağımlı bireylere ve onların yakınlarına burada hizmet veriyoruz. Bu kötü alışkanlıklardan kurtulmaları için profesyonel kadromuzla eğitim veriyoruz,” dedi.
Son yıllarda bağımlılık kavramına teknoloji bağımlılığının da eklendiğine dikkat çeken Zülfüoğulları, sanal kumar bağımlılığı konusunda danışan sayısında önemli bir artış olduğunu söyledi. “Artık vatandaşlarımız, 115 danışma hattımıza ulaşıyorlar. 115’i arayanların ihtiyaçlarını belirleyerek, 81 ildeki YEDAM’larda randevular oluşturuyoruz. Danışanları ilgili adreslere yönlendiriyor, oradaki psikologlarımız ve sosyal hizmet uzmanlarımız ile iş akışı çerçevesinde sürece başlıyoruz,” şeklinde konuştu.
Zülfüoğulları, bu süreçte veri olarak en önemli hedefin, bağımlılığı olan bireylere profesyonel bir ekip ve doğru yaklaşımla yardımcı olmak olduğunu belirtti. “Dönem dönem bize gelen danışanlarımız ya da onların yakınları, bağımlılıklarından kurtulduktan sonra yeniden doğmuş olmanın, hayatı yeniden fark etmiş olmanın keyfini yaşadıklarında, yüzlerindeki gülümseme, bizlere de motivasyon sağlıyor,” diye ekledi. Zülfüoğulları, bağımlılıkla mücadele eden bireylerin YEDAM’ın programına sadık kalmaları halinde bu problemlerle başa çıkabileceklerini ifade etti. Ayrıca, bu süreçten kurtulmuş birçok bireyin bulunduğunu da vurguladı.