Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop, Türkiye’deki ekonomik durum ve TKYB’nin projeleri hakkında Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Son dönemde dünya genelinde “korumacılık” yaklaşımının öne çıktığını ve bunun belirsizlik yarattığını belirten Öztop, bu durumun yatırımcıları “bekle-gör” pozisyonuna yönlendirdiğini ifade etti. Kararların iptal edilmesi ya da yeniden yürürlüğe girmesi gibi durumların müteşebbisleri kararsız hale getirdiğini vurguladı.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Öztop, enerji sektöründeki Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerinin başarılı sonuçlandığını, ayrıca Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ve Çayırhan Termik Santrali projelerinde danışmanlık yaptıklarını açıkladı. Enerji finansmanında sıkıntı olmadığını belirten Öztop, bankaların bu alanda istekli olduğunu ve uzun vadeli müzakerelerin gerekebileceğini dile getirdi.
Dünya Bankasından sağlanan 500 milyon dolarlık kredi
Öztop, Dünya Bankasının mart sonunda Türkiye’ye tahsis ettiği 500 milyon dolarlık hazine garantili kredinin, Kahramanmaraş merkezli depremin etkilendiği bölgeyi ve çevresindeki illeri kapsadığını açıkladı. KOBİ’leri de detaylı olarak değerlendirdiklerini ve yılın ikinci yarısında hem yatırım hem de işletme kredisi kullandırmayı planladıklarını belirtti. Ayrıca, daha önce gıda güvenliği kapsamında bu bölgeye kredi aldıklarını hatırlatarak, deprem sonrası ihtiyacı olan firmaları önceliklendirdiklerini vurguladı.
Öztop, 500 milyon dolar kaynağı hem yatırımın finansmanı hem de KOBİ’ler için işletme sermayesi sağlamak amacıyla kullanacaklarını belirtti. Bu süreçte fintech kuruluşları ve yapay zeka kullanarak kredilendirme sürecini hızlandıracaklarını ifade etti.
Maliyeti düşürme ve istihdamı artırma hedefi
Krediler konusunda dikkatli olacaklarını ve KOBİ’lere yönelmeyi planladıklarını belirten Öztop, yabancı para cinsinden kredi vereceklerini duyurdu. Türk lirası swapı imkanları sağlayarak maliyetleri düşürmeyi ve kayıtdışı istihdamı artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Kredilerin üst sınırının 20 milyon dolar olduğunu, bu tutarın üzerindeki yatırımların diğer kaynaklardan sağlanabileceğini söyledi.
“Kaynakları Türkiye’deki sanayicilere, yatırımcılara getirme hedefimiz var”
Öztop, yenilenebilir enerji, yeşil ekonomi ve karbon emisyonunun azaltılması konusunda çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, bu kaynakların Türkiye’deki sanayicilere ve yatırımcılara yönlendirilmesi hedefinde olduklarını belirtti