Afyonkarahisar’dan bir akademisyen çifti, artırılmış gerçeklik ile yapay zeka teknolojisini kullanarak geliştirdikleri yazılımla sağlık alanında önemli bir yenilik sunuyor. Bu yazılım, tıp fakültelerindeki akademisyenler ve öğrencilerin çalışmalarını kolaylaştıracak şekilde tasarlandı.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Sağlık Yönetimi Bölümünde görevli Doç. Dr. Emin İbili ve Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümünde öğretim üyesi olan eşi Dr. Öğretim Üyesi Aysel Burcu İbili, yaklaşık iki yıllık bir çabanın ardından gerçeklik teknolojilerini tıp ve sağlık sektöründe kullanılabilir hale getiren bir yazılım geliştirdiler.
Bu çift, geliştirdikleri yazılım aracılığıyla bilgisayarlı tomografi ile elde edilen kalp görüntülerini hologram teknolojisi ile başarıyla görselleştirebilmeyi başardılar.
Geçtiğimiz yıl TEKNOFEST etkinliklerine katılan çift, burada iki farklı ödül kazanma başarısını gösterdi.
Yapay zeka ve artırılmış gerçeklik teknolojileri ile gözlüklerinin yazılımını geliştirmeye devam eden akademisyenler, radyolojik beyin görüntülerinin de takılan gözlük aracılığıyla hologram şeklinde görüntülenmesini sağladılar. Ayrıca, geliştirdikleri yeni yazılım ile TÜBİTAK’tan “mükemmeliyet mührü” ve KOSGEB’den destek almaya hak kazandılar.
Çalışmalarını daha da yaygınlaştırarak, diğer akademisyenlerin desteğiyle gözlüğe uzaktan eğitim sistemlerini entegre eden çift, bu sayede farklı lokasyonlardaki kullanıcıların gözlük takarak merkezi bir içerik görebilmelerini sağladılar.
“Uzaktan eğitimde sanki yanınızdaymış gibi eş zamanlı bir deneyim sunuyoruz”
Doç. Dr. Emin İbili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri XR (gelişmiş sanal deneyimler sunan ve kullanıcıların gerçek dünya ile sanal dünya arasında geçişine olanak tanıyan bir teknoloji) gözlüğün tıp fakülteleri için hazır olduğunu belirtti.
İbili, yazılımla eğitimcilerin her türlü radyolojik görüntüyü, uzaktan eğitim sistemindeki öğrencilere hem iki boyutlu hem de üç boyutlu olarak sanal ortamda iletebileceğini ifade etti ve şunları kaydetti:
“Geliştirdiğimiz yapay zeka ve görüntü işleme yazılımları sayesinde beynin önemli bölgeleri rahatlıkla incelenebiliyor. Böylece hastaların tümörleri hakkında büyüklük ve konum bilgileri farklı lokasyonlardaki öğrencilere ve akademisyenlere ulaştırılabiliyor. Öğrenciler ve akademisyenler, bu gözlüklerle hologram teknolojisi ile uzaktan bir araya gelebiliyorlar. Uzaktan olmasına rağmen sanki yanınızdaymışsınız gibi eş zamanlı bir öğretim gerçekleştiriyoruz. Ayrıca beyin dahil olmak üzere, vücudumuzun diğer organlarının radyolojik görüntülerini de sanal ortama aktarabiliyoruz.”
“Hologram teknolojisi ile birlikte iletişimde yeni bir dönem başlatıyoruz”
İbili, XR gözlükteki yazılım sayesinde kullanıcıların göz, beden dili ve mimik gibi insani iletişim unsurlarının algılanarak yorumlanabildiğini ve sanal bir karakter ile diğer kullanıcılara aktarılabildiğini bildirdi.
Gelecekte üniversitelerde eğitimi değiştirebilecek en önemli teknolojilerin başında yapay zeka ve artırılmış gerçekliğin yer alacağını belirten İbili, şöyle devam etti:
“Yapay zeka ile radyolojik görüntüleme sistemleri ve uzaktan eğitim sistemlerini entegre ederek çok yönlü bir multiplayer ortam oluşturduk. TEKNOFEST bizim için önemli bir dönüm noktasıydı ve orada elde ettiğimiz başarılar bize güçlü bir motivasyon sağladı. Eğitim standartlarımızı yukarı taşımak için elimizden geleni yapıyoruz.”
“Sanal etkileşim ile gerçek bir bağlantı kuruyoruz”
İbili, sanal karakterler ve avatarlar aracılığıyla uzaktan bağlanan öğrencilerin gözlük ile etkileşim kurabildiğini vurgulayarak, “Gözlükle öğrenciler ve öğretim elemanları sanal ortamda hologram teknolojisi ile iletişim kurabiliyor. Bu durum, yüz yüze etkileşim gibi gerçek bir deneyim sağlıyor. Böylece öğrenme kalıcı hale geliyor ve öğrencilerin motivasyonu en üst düzeye çıkıyor,” dedi.