1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Teknolojiyle Yenilenen Hayatlar: Protez ve Ortez

Teknolojiyle Yenilenen Hayatlar: Protez ve Ortez

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA ekibinin görüntülediği merkez, kaza veya çeşitli rahatsızlıklar sonucu kaybedilen kollar, eller ve bacaklar gibi vücut parçalarının işlevlerini yeniden kazandıran protezler ile ekstremite ve omurga işlev bozukluklarına yönelik ortezlerin üretildiği bir yer.

Bu merkezde tamamen bireysel ihtiyaçlara yönelik üretilen protez ve ortezlerin hastalar üzerinde uygulanması, eğitim ve rehabilitasyon süreçlerinin yürütülmesi sağlanıyor. Gazilerin, uzun vadeli rehabilitasyon destekleri sayesinde protezlerini günlük yaşamlarında kullanabilmeleri ve yaşam standartlarının artırılması amaçlanıyor.

Türkiye’nin İlk Silikon Laboratuvarı

Uluslararası gelişmelere paralel olarak, yüksek teknolojiyle üretilen protezler arasında, mikro işlemci kontrollü alt ekstremite protezleri, elektronik kontrollü dirsek eklemli kol protezleri ve kişiye özel silikon protezler de bulunuyor. Bu protezler, su geçirmez özellikte olup, yüzme ve koşu gibi spor dallarında da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Hastane bünyesinde 2005 yılında açılan ve Türkiye’deki ilk silikon laboratuvarı da dikkat çekiyor. Burada, kişiye özel silikon ellerin, parmakların, kısmi ayak protezlerinin yanı sıra yanıklar için yüz maskeleri gibi ürünler üretiliyor.

“En Büyük Kapasiteli ve En Kapsamlı Merkezlerden Biriyiz”

Gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili AA muhabirine konuşan Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi Sorumlusu Yusuf Seyrek, şu anda 1000 metrekarelik alanda üretim ve uygulama işlemlerinin yürütüldüğünü belirtti.

Seyrek, “Burada gazilerimizin, iç güvenlik harekâtlarında yaralananların, askerlerimizin ve polislerimizin protezlerini, ortezlerini ve diğer rehabilitasyon araçlarını üretiyoruz. Kamu kurumları arasında en büyük kapasiteli ve en kapsamlı merkezlerden biri olarak hizmet verme çabası içerisindeyiz.” dedi.

“Yılda 600’e Yakın Gazimiz Merkezimize Başvuruyor”

Merkezin idare, atölye ve üretim alanları olmak üzere üç ana kısımdan oluştuğunu ve yaklaşık 30 personelin çalıştığını ifade eden Seyrek, şu bilgileri verdi:

“Gazilerimiz için en gelişmiş teknolojiye sahip mikro işlemcili alt-üst ekstremite protezlerinin tamamını üretiyoruz. Bunun yanında akülü ve tekerlekli sandalyelerin teminini de sağlıyoruz. Yılda 600’e yakın gazimiz merkezimize başvuruyor, bu gazilere yaklaşık 900 farklı hizmet sunuyoruz.”

Gazilerimiz için yapabileceğimiz her şey çok kıymetli. Şu an dünya genelinde en son teknolojiler burada üretiliyor. Yeni ürettiğimiz mikro işlemcili diz eklemleri suya girebiliyor ve kısa mesafelerde koşmayı mümkün kılabiliyor. Ayrıca, tamamen suya dayanıklı banyo protezleri de üretebiliyoruz.”

Seyrek, aynı zamanda protez-ortez imalatı ile ilgili lisans ve ön lisans öğrencilerine uygulamalı eğitim verdiklerini vurguladı.

“Protezler Ekip Çalışmasıyla Belirleniyor, Ardından Uzun Süreli Rehabilitasyona Geçiliyor”

Hastanenin Ortopedik ve Ampute Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Yasin Demir, gazilerin protez planlamalarını ve rehabilitasyon süreçlerini yürüttüklerini söyledi.

Hastaların protez planlamasının ekip çalışmasıyla belirlendiğini, uzun süre kullanılacak bu ürünlerde kişiye özel en uygun protezlerin tespit edildiğini belirten Demir, şöyle devam etti:

“Hastalarımız için protez kullanıma hazır hâle geldiğinde, uzun süreli rehabilitasyon aşamasına geçiyoruz. Bu aşamada alt ekstremite ampüte olan hastalarımız için protezlerine alışmaları, proteze yük vermeleri ve yürümeleri gibi çalışmalar yapıyoruz. Dışarıda karşılaşabilecekleri zorluklara benzer durumları simüle ederek, eski yaşam standartlarına yeniden dönmeleri için hazırlıyoruz. El ve kol ampütasyonu geçiren hastalar için de protez kullanımıyla ilgili eğitim ve tedavi süreçlerini uyguluyoruz.”

“Hastalarımızın Spordan ve Sosyal Faaliyetlerden Kopmasını İstemiyoruz”

Demir, hastaların durumlarının düzenli kontrollerle yakından takip edildiğini belirtti.

Hastaların çoğunun travmatik ampütasyon geçiren genç bireylerden oluştuğuna dikkati çeken Demir, “Bu yaş grubundaki bireyleri spor gibi aktivitelerle teşvik etmeye çalışıyoruz. Hastanemizde mesleki beceri ve hobi geliştirme kurslarımız da mevcut. TSK Spor Okullarında yüzlerce lisanslı sporcumuz bulunuyor. İçinde olimpiyatlara katılan ve derece kazanan sporcularımız da var. Hastalarımızın spordan ve sosyal faaliyetlerden kopması sağlık süreçlerinin önemli bir parçasıdır.” diye ifade etti.

“Protezimle 5 Kilometreye Kadar Koşabiliyorum”

Hastanede düzenlenen protez kontrollerine katılan 55 yaşındaki emekli gazi Hüseyin Turan, 18 Eylül 1990 tarihinde terör gazisi olduğunu ve çatışma sırasında mayına basarak sağ bacağını kaybettiğini ifade etti.

Turan, 25 yıldır hastanede hem fizik tedavi aldığını hem de protezlerinin burada üretildiğini belirterek, “Doktorlarımıza, hemşirelerimize ve burada görev yapan ortez-protez uzmanlarına teşekkür ediyorum. Protezlerimiz çok iyi yapılıyor, herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Buradaki genç hastalar, benim silah arkadaşlarım, kader arkadaşlarım. Onların da hayatlarına katkıda bulunmak için elimden geleni yapıyorum. Yapılan protezler harika, ama her şey zihnimizde başlıyor. Orayı aştıktan sonra koşabilir ve istediğin her şeyi gerçekleştirebilirsin.” dedi.

Örneğin, ben protezimle 5 kilometreye kadar koşabiliyorum. Yanımdaki sağlıklı bir arkadaşım ile yürüyüşe çıktığımda bile, hızımda yürüyemiyor. Bunları burada bulunan genç hastalara anlatıyorum, onlarda gurur duyuyor ve hayata sarılıyorlar.”

Teknolojiyle Yenilenen Hayatlar: Protez ve Ortez
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!