1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Teknoloji ve Kütüphaneler Buluşuyor: Festival Başlıyor!

Teknoloji ve Kütüphaneler Buluşuyor: Festival Başlıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

61. Kütüphane Haftası Festivalinin Detayları

61. Kütüphane Haftası sebebiyle düzenlenen festival, kütüphane ve teknoloji alanlarını bir araya getirerek, bilgi ekosisteminin geleceğini keşfetmeyi hedefliyor. Bu yılki festivalde, kütüphanelerin dijital dönüşüm süreçlerindeki rolü, yeni teknolojiler ve yenilikçi hizmet modelleri çeşitli programlarla masaya yatırılacak.

Uluslararası Katılım

Kütüphane alanında önemli bir yere sahip olan Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA) Çocuk ve İlk Gençlik Kütüphaneleri ve Okul Kütüphaneleri bölümlerinin üyeleri, festival kapsamında Türkiye’ye gelecekler. ABD, Kanada, İtalya, İngiltere, Norveç, İsveç, Slovenya ve Danimarka gibi ülkelerden gelen 15 uluslararası uzman, kütüphanelerin dijital dönüşümüne dair birikimlerini paylaşacak ve yenilikçi yaklaşımlar üzerine tartışmalarda bulunacak.

Festivalin Teması: Üreten Kütüphaneler

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, yapılan açıklamada 61. Kütüphane Haftası’nın bu yılki temasının “Üreten Kütüphaneler” olduğunu ifade etti. Beyoğlu, festivali bir platform olarak kullanarak, kütüphanelerin Türkiye Yüzyılı’nda sosyo-kültürel, teknolojik ve iktisadi kalkınmaya nasıl katkıda bulunabileceği konusunu ele alacaklarını vurguladı. Festival boyunca 3-18 yaş aralığındaki çocuk ve gençler için çeşitli atölye çalışmaları da yapılacak.

Akıllı Kütüphane Robotu Tanıtılacak

Bu yılki festivalde, Türkiye’nin ilk akıllı kütüphane robotu “Bilgi” ve yapay zeka destekli kişisel kütüphane asistanı “Kitabi” tanıtılacak. Beyoğlu, “Bilgi” robotunun, kütüphane kullanıcılarına geçmiş okuma alışkanlıklarını analiz ederek onlara yeni kitap önerilerinde bulunabileceğini belirtti. Robot, kullanıcıların sorularına yanıt verebilecek ve kütüphanenin çeşitli bölümlerini tanıtmak üzere rehberlik hizmeti sunacak.

Teknoloji ve Kütüphanecilik Birleşiyor

Beyoğlu, festivalde uluslararası konukların teknoloji kullanımını ve kütüphanelerin üretim sistemlerine katkılarını kendi deneyimleri ışığında aktaracaklarını söyledi. Türkiye’nin, kütüphanecilik alanında küresel ölçekte üreten kütüphaneler konseptiyle öncü bir ülke olduğunu vurguladı. Beyoğlu, kütüphaneciliğin ve teknoloji dünyasının birleşmesi ile yeni projeler geliştirilmesi amaçlandığını ifade etti.

Festival Programı ve Etkinlikler

Festival, 4-6 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve önceki yıla göre daha geniş kapsamlı uluslararası katılımla, bilgi profesyonellerini, akademisyenleri ve teknoloji meraklılarını bir araya getirecek. Etkinliklerde girişimciler, kütüphane hizmetleri alanında ürün ve hizmet üretenler, yazılım ve otomasyon sağlayıcıları gibi birçok sektör temsilcisi yer alacak. Ayrıca, Türkiye’nin 15 farklı bölgesinden 31 halk kütüphanecisi poster sunumları ile katılım gösterecek.

Fuar alanında 40’tan fazla teknoloji firması yer alacak ve Rami Kütüphanesi’nde 50’den fazla teknoloji atölyesi düzenlenecek. Bu atölyelerde kodlama, dijital hikaye anlatımı, robotik ve yapay zeka konuları ele alınacak. Festivalin ana panel konuları arasında “Üreten Kütüphaneler: Geleceğin Akıllı ve Yenilikçi Modelleri”, “Geleceğin Öğrenme Ekosistemleri” ve “Okuma Kültürü ile K

Teknoloji ve Kütüphaneler Buluşuyor: Festival Başlıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!