Anadolu Ajansı’nın (AA) global iletişim ortağı olduğu ve dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olarak bilinen TEKNOFEST KKTC etkinliği tüm hızıyla devam ediyor. Festivalin üçüncü günü geride kalırken, etkinlik, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ana yürütücülüğünde, 132 paydaş kurumun katkılarıyla düzenleniyor. Festival, eski Ercan Havalimanı’nda gerçekleştiriliyor.
TEKNOFEST KKTC, toplamda 13 alt kategorisi bulunan 6 teknoloji yarışmasına ev sahipliği yapıyor. Bu yılki yarışmalara Türkiye dahil olmak üzere 22 ülkeden katılım sağlayan 47 binden fazla yarışmacı bulunmaktadır. Teknoloji üretme ve geliştirme yolculuğunda kıyasıya rekabet eden 1083 yarışmacıdan oluşan 268 finalist takım, ödüllerini TEKNOFEST KKTC’nin ana sahnesinde alacakları için büyük bir heyecan yaşıyor.
“TEKNOFEST ziyaretçileri projemizi çok beğendi”
Festival kapsamında gerçekleştirilen Turizm Teknolojileri Yarışması‘nda, KKTC’den yarışmaya katılan “Ayti Gurub” adlı takım da finalistler arasında yer alıyor. Bu takım, TED Kuzey Kıbrıs Koleji öğrencileri olan Ege Altınay, Bartu Demir Metti, Berke Özkan ve Kemal Berke Çetinkaya’dan oluşmakta. Takımın danışmanlığını ise öğretmenleri Cevat Kalaycı yürütüyor.
Ege Altınay, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak geliştirdikleri proje ile Bellapais Manastırı‘nı gezme imkânı sağladıklarını ifade etti. Altınay, “Bu projenin amacı kültürel mirasın kaybolmasını önlemek ve tarihi yapıları gelecek nesillere aktarmak. Eğer yapılar zarar görürse, bizim sanal gerçeklik dosyalarımızda kalmaya devam edecek. Böylece herkes, çocuklardan yaşlılara kadar, o yapıları görebilme şansına sahip olacak.” şeklinde konuştu.
Altınay, projelerinin, tarihi yapıların ziyaret edilemediği ortamlarda bile gezme imkanı sunduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Projenin geliştirme aşamasında öncelikle tarihi yapıların çok sayıda fotoğrafını çekiyoruz. Ardından bu fotoğrafları model haline getiriyoruz. Takım arkadaşım, yapının taşları ve çimenleri gibi çeşitli kaplamalarını oluşturuyor. Bu aşamaların ardından bütün elementleri bir araya getirip oyun motoruna aktarıyoruz. Oyun motorunda sanal gerçeklik ortamına hazır hale getirip ışıklandırmaları ayarlayarak son testimizi tamamlıyoruz.”
Öğretmenleri Cevat Kalaycı’nın kendilerini TEKNOFEST’e katılmaya yönlendirdiğini belirten Altınay, “Kıbrıs’ta yaşıyorum ve TEKNOFEST’e ilk kez katılıyorum. Bu muhteşem ortamı göreceğimi hiç düşünmemiştim. Projeye Bellapais Manastırı ile başladık ve zamanla başka tarihi yerleri de eklemeyi düşünüyoruz. TEKNOFEST ziyaretçileri projemizi gerçekten çok beğendi.” diyerek, festivalin kendileri için önemli bir deneyim olduğunu ifade etti.