Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Özellikle öğretmen atamalarındaki mülakatlar üzerine yüksek bir eleştiriyle karşılaşan Tekin, alınan tedbirler hakkında bilgi vererek, mülakatlarda kamera kaydı ve tutanak gibi birçok başlığın uygulandığını belirtti.
CHP’li milletvekillerinin mülakatlara karşı çıkmalarına rağmen, kendi yönetimlerinde bulunan belediyelerin de mülakatlarla işçi ilanı çıktığına dikkat çeken Tekin, “Eğer ‘itfaiye memurluğu öğretmenlikten daha önemlidir’ diyorsanız bir şey demeyeceğim. Benim öğretmenlik mülakatıyla ilgili yaptığım şey bu.” yanıtını verdi.
“60 bin kişiden 1100 kişinin yeri değişmiş”
KPSS’deki başarı sıralamaları ve mülakat sonuçlarının ardından birçok adayın sıralamasının düştüğü ve illerdeki komisyonların farklı puanlar verdiği yönündeki iddialara yanıt veren Tekin, 60 bin kişiden sadece 1100 kişinin yerinin değiştiğini vurguladı. Örnek olarak, bir komisyonda 193 kişinin mülakata girdiğini, bunlardan yalnızca 3’ünün yerinin değiştiğini, başka bir ilde ise 682 kişi arasında 11 kişinin yerinin değiştirilmiş olduğunu belirtti. Tekin, bazı milletvekillerinin daha yüksek rakamlar vermesini “Yanlış. Benim elimde il bazlı rakam var.” şeklinde değerlendirdi.
Bursa ve İstanbul’daki mülakatlarla ilgili yaşanan sıkıntılar üzerine de yorum yapan Tekin, Bursa’da 197 kişi arasından 23, İstanbul’da 688 kişi arasından ise 51 kişinin sıralamanın dışında kaldığını ifade etti.
“Yeni bütçemizle inşallah bu sıkıntıyı aşmış olacağız”
Halk Eğitim Merkezleri’ndeki usta öğreticilerin ücretleri ile ilgili bir soru üzerine, CHP’li milletvekillerinin tasarruf tedbirleri çerçevesinde bu öğreticilerin görevlendirilmediğini öne sürdüğünü aktaran Tekin, geçtiğimiz yıl CHP’nin bütçe ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne açtığı iptal davasının ardından bütçenin üstündeki ödemelerde zorluk yaşadıklarını belirtti.
Özellikle özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için kullanılan ‘gölge öğretmen’ gibi uygulamaların ve Destekleme ve Yetiştirme Kursları kapsamındaki öğrencilerin ödemelerinin bütçe kanununa göre yapılan tahmini rakamlar doğrultusunda düzenlendiğini ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı sonrası iki ay boyunca usta öğreticilerin maaşlarının ödenemediğini dile getiren Tekin, mevcut bütçe ile bu sıkıntının aşılmasını umduğunu söyledi.
“Bütün protokollerde, protokolleri tek taraflı fesih hakkı bizdedir”
Tarikat veya cemaat vakıflarına bütçeden para aktarılıp aktarılmadığı sorusu üzerine Tekin, daha önce birçok kez bu konuya açıklık getirdiklerini belirtti. Bakanlık olarak toplamda 5 bin civarında sivil toplum örgütüyle protokol imzalanmış olduğunu ve bu protokollerde siyasi ya da ideolojik yaklaşım sergilemediklerini ifade etti. Ayrıca, “Herhangi bir sivil toplum örgütüyle imzaladığımız protokolde kamu kaynağı harcamadığımızı” vurguladı.
Bütçedeki 5 milyar 895 milyon liranın harcama kalemlerini sıralayan Tekin, bu konuda sergilenen ısrarın kendisini rahatsız ettiğini ve protokollerdeki ilkeler doğrultusunda hareket ettiklerini belirtti.
Okullardaki temizlik personeli istihdamı
Okullardaki temizlik personeli istihdamına da değinen Tekin, Türkiye genel