Türkiye’de tarım sektörünün verimliliğini artırmak amacıyla hayata geçirilen önemli bir adım, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı oldu. Bu karar, Resmi Gazete‘de yayımlanarak, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Bu karar ile tarım arazilerinin etkin kullanımı ön plana çıkarılıyor. Özellikle işlenmeyen, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar için uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanılarak bitkisel üretimi artırmak amacıyla yatırım projeleri desteklenecek. Bu projelerin usul ve esasları ise ilgili karar çerçevesinde belirlenmiş durumda.
Bakanlıktan yapılan açıklamalara göre, bu hedefler doğrultusunda, azami yüzde 75 oranında ayni destekle ülke genelinde TAKE projeleri uygulanmaya başlanacak. Bu projelerin, il müdürlüklerince hazırlanan yatırım konuları etrafında şekilleneceği belirtildi. İşlenmeyen veya nadasa ayrılan arazilerin, stratejik ürün üretiminde uygun münavebe planları ve ekim yöntemleri ile verimli bir şekilde kullanılacak.
Ayrıca, iklim değişikliği göz önünde bulundurularak, hububat, baklagil, yağlı tohumlu bitkiler ve sebze üretiminin geliştirilmesi hedefleniyor. İşlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde ise katma değeri yüksek bitki türlerinin üretiminin artırılması amaçlanıyor. Bu planlar dahilinde, doğal ekosistemlerde mevcut bulunan bitki türleri, aşılama ve çeşit değişimi gibi teknik uygulamalarla daha fazla verim elde etmeyi hedefliyor.
Proje için 2025 yılı itibarıyla toplam 679 milyon lira ödenek tahsis edildi. Bu ödeneğin 261 milyon lirası, 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelere ayrılırken, kalan 418 milyon lira ise diğer iller için kullanılacak.
Bu kapsamda, il müdürlüklerinden gelen toplam 488 proje arasından 364’ü uygun görüldü. Bu projeler sayesinde yaklaşık 100 bin çiftçinin destekten yararlanması bekleniyor. İlgili kararda belirtilen TAKE projeleri ile birlikte ülke genelinde 1,33 milyon dekar arazide bitkisel üretim yapılması planlanıyor.