1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Tarım ve Gıda Sektörü Üzerine Kritik Açıklamalar

Tarım ve Gıda Sektörü Üzerine Kritik Açıklamalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 4. Tarım Orman Şurası kapsamında düzenlenen ‘Tarım Diplomasisi Atölyesi’ etkinliğine katıldı. Bu etkinlikte, ‘Günümüz Dünyasında Tarım Diplomasisi’ başlıklı özel bir oturum gerçekleştirildi. Bakan Bolat, burada yaptığı açıklamalarda tarım sektörünün önemine vurgu yaptı. Sağlam bir gıda güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra gıda arzı ve fiyat dengelerinin korunması gerektiğini belirtti. Özellikle Kovid-19 salgını döneminde tarım sektörünün kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizen Bakan, marketlerin ve bakkalların sürekli olarak boşaltılıp doldurulduğunu ifade etti. Daha sonraki yıllarda, Rusya-Ukrayna savaşı yüzünden enerji fiyatlarının ciddi şekilde arttığını ve Türkiye’nin enerji ithalat faturasıyla ilgili büyük bir artış yaşandığını dile getirdi. 2021’de 45 milyar dolar olan enerji ithalat faturası, 2022’de 100 milyar dolara yükseldi.

“Lojistik çok önemli”

Bakan Bolat, lojistiğin önemini vurgulayarak, tarımsal ürünlerin tarladan marketlere ulaşmasında kritik rol oynadığını ifade etti. Ticaretteki kuralların belirlenmesi, sektörel düzenlemelerin yapılması ve denetimlerin gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Tüketici için makul fiyatların korunmasının amaçlandığına dikkat çeken Bakan, üreticinin gelirini artırarak üretimde kalmasını sağlamak istediklerini de belirtti. Uluslararası düzeyde Ticaret Örgütü’ne üye olan ülkelerin oluşturduğu kuralların tarım sektörünü etkilediği üzerine yararlı bilgiler sundu. Dünya genelinde arz güvenliğinin sağlanmasının önemini belirtirken, zaman zaman iç pazardaki arz güvenliğini sağlamak için ihracatı artırma ya da sınırlama gibi kararlar alınabileceğinin altını çizdi.

“Eğer o tahıl taşınamamış olsaydı dünyada hububat fiyatları 3-4 katına fırlayacaktı”

Ayrıca, Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin 23 Temmuz 2023’te imzaladığı Tahıl Anlaşması’nın önemine de değinen Bakan Bolat, bu anlaşma ile birlikte 33,3 milyon ton tahılın dünya pazarlarına taşındığını ifade etti. Elde edilen bu tahılın olmaması halinde hububat fiyatlarının 3-4 katına çıkacağını belirtti. Buğday, un, arpa ve mısır gibi temel tüketim ürünlerinin dünya pazarlarına ulaştırılmasının önemini vurguladı.

“Türkiye dünyada çok önemli bir tarım ülkesi”

Bakan, Türkiye’nin tarımsal üretiminde büyük bir artış sağlandığını belirterek, 2002 yılında 30 milyar dolardan 75 milyar dolara çıktığını ifade etti. İhracatın 3,4 milyar dolardan 32,5 milyar dolara yükseldiğini ve bu durumun hem üreticinin hem de tüketicinin yararına olduğunu aktardı. İhracatın artmasının beraberinde üretim artışını sağladığını belirten Bakan Bolat, çiftçilerin de kazanç elde ettiğini vurguladı.

“Zirai don için gerekli tedbirleri alıyoruz çiftçilerimizi inşallah zarar ettirmeyeceğiz”

Bakan Bolat, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile sürekli iletişim halinde olduklarını, bu konunun takibinin son derece önemli olduğunu ifade etti. Zirai don riski nedeniyle çiftçilere yönelik alınması gereken tedbirlerin önemini vurguladı.

“Yardım stoklarını ülkeye girmesine izin vermiyorlar”

Dünyada açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalanların sayısını 730 milyon olarak veren Bakan, 2,3 milyar insanın gıda güvensizliği problemine maruz kaldığını ifade etti. Gazze’de yaşanan insani duruma da dikkat çeken Bakan

Tarım ve Gıda Sektörü Üzerine Kritik Açıklamalar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!