Sudan, 15 Nisan 2023 tarihinden itibaren başkent Hartum ve birçok eyaletinde, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında süren çatışmalarla karşı karşıyadır. Bu çatışmalar sonucunda, altyapı, ekonomi, eğitim ve sağlık gibi hayati alanlarda ciddi hasar meydana gelmiştir. Bu durum, hem yerel halk hem de ülke genelinde büyük bir travma yaratmıştır.
Yaşanan çatışmalar sonucunda en az 20 bin kişinin yaşamını yitirdiği ve ülkeden ayrılanların sayısının 3 milyonu geçtiği bildirilmektedir. Sudan içinde yerinden edilenlerin sayısı ise 9 milyona yaklaşmıştır. Bu süreçte, ülkenin önemli turizm merkezleri de çatışmalardan olumsuz bir şekilde etkilenmiştir.
Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığı bilgilere göre, Hartum’un yaklaşık 200 kilometre kuzeyinde bulunan ve iç savaştan önce önemli bir turizm noktası olan, UNESCO koruması altındaki Meravi piramitleri, çatışmaların yarattığı tahribatı yakından göstermektedir.
Sayıları 200’ü Geçiyor
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), bu bölgedeki “Meroe Adası Arkeolojik Alanları”nı Haziran 2011’de Dünya Mirası listesine dahil etmiştir. Meravi piramitleri ve çevresinde, milattan önce (MÖ) 8. yüzyıl ile milattan sonra (MS) 4. yüzyıl arasında inşa edildiği değerlendirilen 200’den fazla piramit bulunmaktadır.
Bu tarihler arasında bölgede hakim olan Kuş Krallığı, Meravi bölgesini merkez şehir olarak kullanmıştır. Ülkenin kuzeyindeki Nil Nehri eyaletinin Şendi şehri sınırlarındaki Meravi bölgesi, antik çağlarda önemli bir süper güç olan Kuş Krallığı’nın taht merkezi ve anıt mezarların bulunduğu bir alan olarak bilinmektedir.
Kuş Krallığı’nın, 6. yüzyılda Hristiyanlığın etkisiyle zayıflamasıyla birlikte, hala oldukça iyi korunmuş kalıntıları Meravi bölgesinde bulunmaktadır. Meravi antik kentindeki piramitlere yakın bir köy söz konusu olduğundan bu bölgeye “Becraviya” adı verilmiştir.