Şirketten yapılan resmi açıklamaya göre, Türk savunma sanayisinin önemli projelerinden biri olan “STM NETA” adlı insansız otonom sualtı aracı (İOSA), 22 Ekim 2024 tarihinde SAHA EXPO Fuarı’nda ilk kez sahneye çıktı. Bu proje, Mavi Vatan olarak adlandırılan deniz alanlarında derinliklerin koruyucusu olmayı hedefliyor.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için
Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için
AA Canlı
STM NETA ailesinin ilk üyesi olan STM NETA 300, yoğun bir çalışma sürecinin ardından tanıtımından birkaç ay içinde havuz testlerini başarıyla tamamlayarak, deniz testleri aşamasına geçiş yaptı. Türkiye’nin milli İOSA’sı, Akdeniz’deki deniz testlerinde yüksek puan alarak başarılı sonuçlar elde etti. Ayrıca, STM NETA’nın ilk yurt içi satış sözleşmesi de yakında imzalandı. Projenin öncelikli görevlerinden biri ise mayınların tespit edilmesi olacak.
“Türk Donanması’nda görev yapacak”
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, yaptığı açıklamada, STM’nin askeri denizcilik ve otonom sistemler alanındaki liderliğini vurguladı. Güleryüz, “Deniz mühendisliği, otonom ve komuta kontrol kabiliyetlerimizi birleştirerek, Mavi Vatan’a armağan ettiğimiz milli insan sualtı aracı STM NETA 300’ün deniz testleri başarıyla devam ediyor. Tüm sensör, kamera ve otonom seyir denemelerimizi başarıyla tamamladık ve performans testlerine geçtik” diyerek projenin ilerlemesi hakkında bilgi verdi.
Güleryüz ayrıca, STM NETA 300 ile başladıkları yolculuğun gelecekte daha büyük ve derin su operasyonları yapabilen insansız sualtı araçlarıyla genişletileceğini belirtti. “Su altı güvenliğinden mayın tespitine kadar geniş bir yelpazede hizmet verecek insansız sistemler üreteceğiz. STM NETA ailesinin, Mavi Vatan’daki caydırıcılığımızı artıracağına ve dost ülkelere ihraç edilerek uluslararası başarılar elde edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
300 metre derinliklerde 24 saat görev süresi
STM NETA ailesinin ismi, denizcilikte “doğru, güvenli ve sürekli hazır” anlamına gelen bir terim olan NETA’dan gelmektedir. Bu bağlamda, STM mühendisleri tarafından yerli ve milli imkanlarla tasarlanan STM NETA 300, 300 metre derinliğe kadar görev yapabilme kapasitesine sahip ve kompakt bir yapıya sahip. İki kişi tarafından taşınabilir özelliktedir ve azami 5 deniz mili süratle çalışabilmektedir. Ayrıca, 24 saate kadar görev yapabilen bir bataryayla donatılmıştır.