Öğrencilerin yenilikçi fikirler geliştirme isteğini teşvik etmek ve yaratıcı çözümler üretmelerini desteklemek için Bilfen Liseleri ile Stanford Üniversitesi Sağlık Merkezi, Ar-Ge alanında bir işbirliği gerçekleştirdi.
Bu ortaklık, öğrencilerin üniversite hayatına ve Ar-Ge süreçlerine erken yaşta dahil olmasına olanak tanıyacak. Sağlık sektörü için yenilikçi ürünler tasarlamayı hedefleyen öğrenciler, Stanford Üniversitesi ile olan işbirlikleri sayesinde potansiyellerini ortaya koyacak projelere imza atma fırsatı bulacaklar.
Öğrenciler, rehabilitasyon robotları, giyilebilir sağlık izleme sistemleri, evde iyileşme çözümleri ve hastane enfeksiyon kontrol teknolojileri gibi sağlık alanında cevap bekleyen konularda projeler geliştirirken, Stanford Üniversitesi’ndeki doktorlar ve bilim insanlarıyla işbirliği yapacaklar.
Öğrenciler, hasta verisi güvenliği ve gizliliği, ameliyathanelerde etkinliği artırma ve doğal afet sonrası hastaneler için yenilikçi çözümler gibi konular üzerinde de Ar-Ge çalışmaları yürütecek. Ardından projelerini Stanford Sağlık Merkezi’nin yetkililerine sunacak olan en başarılı öğrenciler, burada gerçekleştirecekleri staj ile projelerini gerçeğe dönüştürme imkanı bulacaklar.
Bu süreçte, uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil etme fırsatı yakalayan öğrenciler, stajları boyunca edinecekleri bilgi ve deneyimle üniversite seçimlerini ve geleceklerini şekillendirme sürecinde önemli bir adım atmış olacaklar.
Stanford’dan 3 yönetici, Türkiye’nin 9 kampüsünde 3 binden fazla öğrenciyle bir araya geldi
Bilfen Liseleri’nin Stanford Üniversitesi ile gerçekleştirdiği işbirliği çerçevesinde, Stanford Üniversitesi Sağlık Merkezi’nden 3 yönetici, İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir kampüslerinde yüz yüze, İskenderun, Kayseri ve Gaziantep kampüslerinde ise çevrimiçi olarak 3 binden fazla öğrenciyle bir araya geldi.
Bu etkinlikte öğrencilerin projelerini dinleyen yöneticiler, Stanford Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek staj programı hakkında bilgi verdiler.
“Öğrencilerin projelerinden ve bilgi birikimlerinden büyük bir etki aldık”
Stanford Sağlık Merkezi yöneticileri, Bilfen Liseleri öğrencilerinin projelerini değerlendirdikleri etkinlik sonrası AA muhabirine açıklamalarda bulundular.
Stanford Sağlık Merkezi Yenilik ve Tasarım Müdürü Fred Hizal, Bilfen öğrencilerinin geçen yıl Stanford Tıp Fakültesi’ni ziyaretlerindeki biyomedikal mühendislik konulu sorularının ve bilgi düzeylerinin kendilerini son derece etkilediğini, bu durumun yöneticilerinin öğrencilerin lise düzeyinde olup olmadığını sorgulamalarına yol açtığını dile getirdi.
Bu ziyaretin ardından sağlık alanında yenilikçi Ar-Ge projeleri geliştirmek için bu seviyedeki öğrencilerle iş yapmaya karar verdiklerini belirten Hizal, “Liseli öğrencilerin sağlıkta yapay zeka ve giyilebilir cihazlarla ilgili projeleri bizi heyecanlandırdı. Bu süreçte 3 binden fazla öğrenci ile bir araya gelmekteyiz. Bu başlıklar Stanford Üniversitesi’nin yüksek yönetiminin gündeminde. Bu şekilde kendi kendimize bir tür onaylama gerçekleştirmiş olduk. Amacımız, gelecekteki nesillerin kullanacağı platformlar oluşturabilmek, böylece kendi fikirlerini geliştirmeleri için bir zemin sağlamış olalım.” dedi.
Öğrencilerin projelerini Stanford Üniversitesi Hastanesi’nde sunacaklarını ifade eden Hizal, başarılı projelere uygulamalı eğitimlerin bulunduğu staj imkanları sunacaklarını aktardı.
“Bu projeyi yılda iki kez hayata geçirmek istiyoruz”
Stanford Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Direktörü Michael J. Kozuma, öğrencilerin kendileriyle bir araya geldiklerinde yaptıkları yorumlar ve sordukları sorulardan çok etkilendiklerini belirtti.
Stanford Üniversitesi’nin yeni fikirler ve teknolojiler üzerindeki fikir alışverişine büyük önem verdiğini aktaran Kozuma, bu projeyi her yıl veya yılda iki kez gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.
“Geleceği gençlerle birlikte inşa etmek ayrıcalıktır”
Stanford Sağlık Merkezi Sağlık Hizmetleri ve Yaşam Bilimi Teknolojileri Kıdemli Yöneticisi Adam Alkhato ise şu sözleri sarf etti:
“Genç ve bilime meraklı bireylerle geleceği ortak bir şekilde inşa etmek bizim için büyük bir ayrıcalık. Gerçek anlamda büyük proje, daha önce hiç yapılmamış olanıdır. Bu nedenle ‘Bu projeyi gerçekleştirebilir miyim?’ diye soran öğrencilere ‘Elbette yapabilirsiniz’ yanıtını veriyoruz. Liseli gençlerin sağlık teknolojileri alanında deneyimli bilim insanları ile etkileşim kurması, onlara inovatif ve ileri bir ortam sunacak.”
Ara tatilde ABD’ye gidecekler
Bilfen Çayyolu Lisesi Müdürü Canan Özdemir, Silikon Vadisi ve Stanford Üniversitesi’ne yaptıkları ziyaret sırasında öğrencilerinin bilgi birikimlerinin bilim insanlarını etkilediğini belirterek, şunları ifade etti:
“Bu ziyaret sonucunda, Bilfen Liseleri ile sağlık ve biyomedikal alanında bir işbirliği projesi hayata geçiriliyor. Öğrencilerimiz, sağlıkla ilgili 10 farklı konu üzerine hazırladıkları projeleri bahar döneminde Stanford Üniversitesi’ne sunacaklar. Sonrasında da ABD’ye gidip oradaki yöneticilere projelerini tanıtacaklar. Seçilen projeleri geliştiren öğrenciler, yaz döneminde bu üniversitede staj yapma fırsatına sahip olacak. Tüm öğrencilerin bu tür projelerde yer almasının büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Projeler arasında gelecekte isimlerini duyacağımız Aziz Sancar ve Canan Dağdeviren gibi öğrenciler görüyorum. Bilime olan ilgilerinin artması, makale okumaları ve süreç içerisinde kazandıkları deneyimler bizi oldukça heyecanlandırıyor. Bu birikim, onların üniversite yaşamlarını destekleyecek ve uluslararası arenada farklı yerlere ulaşmalarını sağlayacaktır. Bizi en çok sevindiren de bu.”
Yatak bağımlısı hastalar için kan akışını hızlandıran teknoloji geliştirecekler
Bilfen Çayyolu Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Kağan Erkan, yazılıma olan ilgisini ve bu alanda oyun geliştirdiğini ifade ederek, Stanford Üniversitesi’ne iki farklı proje sunmayı hedeflediğini duyurdu.
Projelerinden ilki, uzun süre yatağa bağımlı hastalarda ortaya çıkabilecek sorunları çözmek amacıyla “kan akışını hızlandıran bir teknoloji”, diğeri ise doktorlar için doğru “veri analizi” sunan yapay zeka destekli bir yazılım üzerine. Erkan, “Stanford gezisi sayesinde şu anda 15 kişiyle bağlantı kurdum. Projelerimin hayata geçirilmesi için çalışmalarımı başlattım.” sözlerini aktardı.
Bilfen Çayyolu Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Artun Toprak Kılıç, üniversitede biyokimya alanında kariyer yapmayı hedeflediğini belirterek, Stanford Üniversitesi’ne hastane atıklarından hidrojen enerjisi elde etmeye yönelik bir proje hazırladığını ifade etti. Kılıç, “Projemiz kabul edilirse, yaz okulu ve staj imkanı sunulacak. Bunun için okulumuzda deneylere başladık.” dedi.