1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Sıtma Günü: Hastalıkla Mücadelede Son Durum

Sıtma Günü: Hastalıkla Mücadelede Son Durum

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihlerinde aldığı karar hatırlatıldı. Bu karar doğrultusunda, sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik çabalara dikkati çekmek için her yıl 25 Nisan’ın “Dünya Sıtma Günü” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Bu gün, hastalığa bağlı can kaybını azaltma amacıyla yapılan çalışmaların önemine vurgu yapmaktadır.

Açıklamada, sıtmanın, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel türü sivrisineklerin kan emmesi sırasında insanlara bulaşan hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu vurgulandı. İnsanları etkileyen beş farklı plasmodium türü bulunduğu belirtilirken, en büyük riski “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğu kaydedildi. Sıtma hastalığının bir an önce tedavi edilmesi gerektiği, tedaviye gecikilmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceği bilhassa vurgulandı.

📲 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için
Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için
AA Canlı

Bakanlık açıklamasında, sıtmanın yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme gibi belirtilerle karakterize olduğu ifade edildi. İlk belirtilerin, parazit taşıyan sivrisineğin sokmasından 10-15 gün sonra ortaya çıktığı kaydedildi. Sıtmanın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu, hastalık tanısının erken konulmasının ve tedaviye gecikmeden başlanmasının hayat kurtarıcı olduğu vurgulandı. Özellikle “Plasmodium falciparum” türünde, tedaviye 24 saat içinde başlanmazsa hastalığın şiddetlendiği ve can kaybına yol açabileceği belirtildi.

“Başarılı çalışmalar sonucunda yerli sıtma bulaşı sona erdi”

Sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde, bu hastalığın Sahra Altı Afrika, Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ile Amerika kıtasında görüldüğü açıklanırken, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği ifade edildi. Yerli sıtma vakasının görülmediği fakat sıtmanın yaygın olduğu ülkelerden gelen ya da bu ülkelere seyahat edenlerde sıtma hastalığının tespit edilebileceği vurgulandı.

Ayrıca, sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz olarak verildiği belirtildi. Sıtmanın yaygın görüldüğü bölgelere seyahat edenlerin, koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisineklerle teması azaltacak önlemler almaları gerektiği de hatırlatıldı. Bu bağlamda

Sıtma Günü: Hastalıkla Mücadelede Son Durum
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!