Dijitalleşmenin hızla yaygınlaştığı günümüzde, siber güvenlik ekonomisi büyümeye devam ederken, siber saldırıların oluşturduğu tehditler de trilyon dolarlık zararlara yol açmaktadır. Küresel ekonominin en hızlı büyüyen alanlarından biri haline gelen siber güvenlik sektörü, artan dijital tehditler nedeniyle şirketler ve devletler tarafından daha fazla yatırım yapılmasını gerektirmektedir. Bu durum, siber güvenlik pazarının milyarlarca dolarlık bir ekonomik alan haline dönüşmesine neden olmuştur.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Uzmanların değerlendirmelerine göre, fidye yazılımları, veri sızıntıları ve kritik altyapılara yönelik saldırılar yalnızca finansal zararlarla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda kamu güvenliği, ulusal güvenlik ve toplumsal düzen üzerinde ciddi riskler oluşturabilmektedir. Özellikle yapay zeka destekli siber savunma çözümlerine yönelik ilgi, son yıllarda oldukça artış göstermiştir. Ancak uzmanlar, teknolojik çözümlerin yanı sıra kullanıcı farkındalığının da en az yazılımlar kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır.
Siber güvenlik üzerine değerlendirmelerde bulunan uzmanlardan Aruc, siber saldırıların küresel ekonomiye maliyetinin her yıl arttığını belirterek, “Yapılan araştırmalara göre, 2025 yılı itibarıyla bu rakamın yıllık 10,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.” ifadesini kullandı. Bu büyük zararların en çok üretim kesintisi, müşteri güveninin kaybı ve fidye talepleri gibi alanlarda kendini gösterdiğini söyledi. Örneğin, İngiltere’nin köklü markalarından Marks & Spencer, 2025 Nisan ayında karşılaştığı bir siber saldırı sonucu sadece birkaç gün içinde 700 milyon sterlinlik piyasa değeri kaybı yaşadı. Bu durum, doğrudan zararların yanı sıra itibar kaybı ve müşteri güvenindeki sarsılmanın da sonuçlarını gözler önüne serdi.
“Siber güvenlik yatırımları bir maliyet değil, zorunlu bir yatırım”
Aruc, kritik altyapılara yapılan saldırıların çok daha geniş çaplı dolaylı zararlar doğurabileceğini ifade etti. 2017 yılında gerçekleşen NotPetya saldırısının, global lojistik firması Maersk dahil birçok firmayı felç ederek toplamda 10 milyar dolardan fazla zarara yol açtığını hatırlatan Aruc, bu tür saldırıların tedarik zincirlerini nasıl etkileyebileceğine dikkat çekti. “Bu gibi saldırılar, sadece hedef alınan firmayı değil, iş ortaklarını, müşterilerini ve hatta ülkeleri dahi etkileyebilir.” dedi.
Tüm bu tablo, siber güvenlik yatırımlarının bir maliyet değil, zorunlu bir yatırım olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. IBM‘in 2023 raporuna göre, bir veri