Dünyanın en önemli sanayi fuarlarından biri olan Hannover Messe Fuarı’nın resmi açılışını gerçekleştiren Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kanada’ya ek gümrük vergileri getiren eski ABD Başkanı Donald Trump’a karşı ülkesinin Kanada ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Scholz, “Kanada, başkasına ait bir devlet değildir. Kanada gururlu, bağımsız bir ulustur. Kanada’nın dünyanın dört bir yanında dostları var; özellikle de Almanya ve Avrupa’da birçok dostu mevcut. Biz sizin yanınızdayız,” şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği’nin (AB) ABD’nin gümrük tarifeleri karşısında “zayıf” olmadığını ve Washington’a karşı yanıt vermeye hazır olduğunu belirten Scholz, Birlik’in Trump’ın uyguladığı gümrük politikalarına karşı koyma araçlarına sahip olduğunu vurguladı. Almanya Başbakanı, “Bu nedenle ABD’ye şunu söylüyorum; işbirliği Avrupa’nın hedefi olmaya devam ediyor. Ancak ABD, çelik ve alüminyuma uygulanan tarifelerde olduğu gibi başka seçenek bırakmazsa, AB olarak tek vücut olarak yanıt vereceğiz,” dedi. Scholz, ticaret savaşlarının tüm taraflara zarar verdiğine dikkat çekerek, piyasa ve hisse senedi fiyatlarının şu anda mevcut tarife politikasıyla uyumlu olduğunu belirtti.
Hannover Sanayi Fuarı
Her yıl ilkbaharın başında Aşağı Saksonya’nın başkenti Hannover’da düzenlenen Hannover Sanayi Fuarı, bu yıl “Geleceği teknoloji ile şekillendirmek” ve “Yapay zeka ve sanayi dönüşümü” temaları altında kapılarını açıyor. Bu yılki fuar, 78. kez gerçekleştirilecek ve 150’den fazla ülkeden 4 binden fazla firmanın katılımını bekliyor. Almanya’dan ise 1200 firma fuarda yer alıyor. 4 Nisan’a kadar sürecek olan fuarın bu yılki ortak ülkesi, ticaret gerginlikleri yaşayan Kanada olacak. Kanada’dan 260 firma fuarda temsil ediliyor.
Türkiye, ihracat odaklı fuarda 61’i milli katılım olmak üzere toplamda 127 firma ile yer alıyor. Ekonomik durgunluk, belirsizlik ve jeopolitik gerilimlerin arttığı bir dönemde gerçekleştirilecek olan bu sanayi fuarında, şirketler robotik, tesisat, elektronik, kuantum teknolojileri, makine mühendisliği, enerji üretimi ve dönüşümü gibi alanlardaki yeniliklerini sergileyecekler.
Fuar kapsamında karbon çözümleri, dijital enerji, enerji verimliliği, e-mobilite ve şarj altyapısı gibi konular da önemli bir yer tutuyor. Hidrojen ve yakıt hücreleri, atık ısı çözümleri, depolama teknolojileri, otomasyon ve sensör teknolojileriyle beraber kablosuz internet ve 5G’ye yönelik en son teknolojik ürünler vitrine çıkacak. Bu fuarda, makine mühendisliği, elektrik ve dijital endüstrilere ek olarak enerji sektöründen şirketler, sürdürülebilir yüksek performanslı endüstriyel çözümler sunacak.
Fuar, döngüsel ekonomi, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi 19 farklı alanda etkinliklerle sanayideki dönüşümü ele alacak. Ayrıca, uluslararası ticaret ve yatırım, dijital dönüşüm ve enerji 4.0 konuları da etkinlikler dahilinde tartışılacak. Büyük şirketler, en son yapay zeka destekli çözümlerini tanıtacak. Bunun yanı sıra, enerji arzı ve iklim değişikliği gibi konular da fuarda önemli bir rol oynayacak.