Sağlık Bakanlığının “Sağlıklı Çözüm” sosyal medya hesabından yapılan açıklama, “Doğal Olan Normal Doğum” başlığı altında bir farkındalık kampanyası başlattığını duyurmuştur. Bu kampanyanın amacı, normal doğumun fizyolojik bir süreç olduğunu ve sezaryenin sadece tıbbi gereklilik durumunda başvurulması gereken cerrahi bir yöntem olduğunu vurgulamaktır. Türkiye’de gerçekleştirilen her 100 doğumdan 61’inin sezaryen ile gerçekleştiği belirtilirken, Dünya Sağlık Örgütü, bu oranın hem anne hem de bebek sağlığı açısından yüzde 10-15 arasında kalmasının daha uygun olduğunu belirtmektedir.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Açıklamada, bilimsel araştırmalar normal doğumun anneler açısından daha hızlı bir iyileşme süreci sağladığını, enfeksiyon riskinin daha düşük olduğunu ve doğum sonrasında komplikasyonların azalmasıyla ilişkilendirildiğini vurgulamaktadır. Normal doğumun bebek açısından da önemli avantajlar sunduğu ifade edilmektedir. Bu avantajlar arasında anne ile bebek arasında erken ve güvenli temasın sağlanması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve solunum problemlerinin daha az görülmesi yer almaktadır. Ayrıca, gereksiz sezaryen müdahalelerinin kadınların doğurganlık kapasitesine olumsuz etki edebileceği ve sonraki gebeliklerde çeşitli risklerin artmasına sebep olabileceği de belirtilmiştir.
Sağlık Bakanlığı, kadınların doğum şekline yönelik bir yönlendirme ya da dayatma yapmadığını, bilimsel veriler ışığında normal doğumun faydalarına dair toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlayan çalışmalar yürüttüğünü ifade etmektedir. Bu kampanya ve açıklamalarla, sağlık durumu hakkında daha bilgilendirici bir yaklaşım sergilemek amaçlanmaktadır.
📢 ‘Doğal Olan Normal Doğum’ farkındalık kampanyamıza dair çeşitli basın yayın organlarında yapılan yorum ve değerlendirmelere ilişkin aşağıdaki açıklamayı yapma gereği hasıl olmuştur:
📌 Normal doğum fizyolojik bir süreçtir. Sezaryen ise ancak tıbbi bir gereklilik durumunda…
— T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Çözüm (@sagliklicozum) April 15, 2025