1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Romatizma Bilinmeyen Yüzü: Çocuklukta Başlayabilir!

Romatizma Bilinmeyen Yüzü: Çocuklukta Başlayabilir!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şenel, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, romatizmal hastalıkların hem toplumda hem de hekimler arasında yeterince bilinmediğini belirtti. Romatizma, halk arasında genellikle yaşlı bireylerde görülen, diz ve eklem ağrılarıyla ilişkilendirilen bir durum olarak algılansa da, aslında bu hastalığın çocukluk döneminde de ortaya çıkabildiğini ve birçok organı etkileyebildiğini vurguladı.

Hastalık belirtileri gösteren kişilerin bir kısımının romatoloji bölümüne yönlendirildiğini ifade eden Şenel, “Bu hastalıklar spesifik olduğu için, öncelikle mutlaka bir iç hastalıkları veya fizik tedavi uzmanının değerlendirmesi gerekir. Eğer gerçekten romatolojik bir hastalıktan şüpheleniliyorsa, ön tanıyla sevk yapılması bizim daha etkili çalışmalar yapmamızı sağlar,” şeklinde konuştu.

📲 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Romatizmal hastalıkların sadece eklemle ilgili olmadığını, aynı zamanda kalp, beyin, göz, deri, kıkırdak, iç organlar, bağırsak, böbrek, karaciğer, kan hücreleri ve kemik iliği gibi birçok organı da olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Şenel, “Romatizma, vücudun bir tür alerjik tepkisi gibidir. Bunu tetikleyen faktörler arasında sigara, viral enfeksiyonlar ve mevsim geçişleri yer alabilir. İmmün sistemin romatizmal bir tepki vermesi ve bu durumun kronikleşmesiyle ilgili bir durumdur,” dedi.

“Bu dönemlerde mevcut hastalarımızın şikayetleri artıyor”

Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağmurlu havalarda hastaların şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek, “Özellikle bu dönemlerde mevcut hastalarımızın şikayetleri artıyor. Örneğin; hastalar tedavilerini alırken yeterli gelmediğini hissedebiliyor veya yaşadıkları ağrılarla başa çıkarken zorlananlar oluyor. Bu durumu yaşayan hastalar, doktora başvuruyor,” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Mevsim geçişlerinin romatolojik hastalıkları artırma nedenleri arasında, D vitamini eksikliğinin etkili olduğunu belirten Şenel, “Işık alınmaması ve kapalı ortamlarda kalma nedeniyle D vitamini yeterince sentezlenemiyor. Bu durum da kas ve eklem metabolizmasında kalsiyum ve fosforun etkilenişine neden olabiliyor. Bu yüzden şikayetler artabiliyor,” açıklamasında bulundu. Ayrıca havanın kapalı olduğu dönemlerde bazal kortizon seviyelerinin azalmasının da başka bir etken olduğunu ekledi.


Foto

Romatizma Bilinmeyen Yüzü: Çocuklukta Başlayabilir!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir