Hastanede uygulanan robotik cerrahi, hasarlı diz ekleminin protezle değiştirilmesi sürecinde önemli bir yenilik sunmaktadır. Ameliyat öncesinde, doktorlar hastanın operasyonuna yönelik bilgileri robota tanıtarak süreci başlatıyorlar. Bu yöntem, milimetrik ölçülerle hatasız işlemler yaparak, hastaların daha hızlı iyileşmesine ve ameliyat sonrası ağrılarının büyük ölçüde azalmasına olanak tanıyor. Hastanenin ortopedi kliniğindeki deneyimli cerrahlar, robot yardımıyla çok sayıda hastaya bu yöntemi başarıyla uyguladı.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
“Önemli bir cerrahi işlem”
Üniversitenin Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Karsan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık alanında giderek yaygınlaşan robotik cerrahinin, ortopedik cerrahide de yeni yeni kullanılmaya başlandığını ifade etti. Kendisi, robotik cerrahinin diz protezlerinde milimetrik hesaplarla yapılan hatasız cerrahi müdahaleler sağladığını vurguladı. Karsan, “Robotik cerrahi ile diz protezi ülkemizde vardı ama Doğu Anadolu’da ilk kez uyguladık. Özellikle diz protezinden başladık ve kliniğimizdeki hocaların hepsi bu uygulamayı yapıyor.” şeklinde belirtti.
Robotik cerrahi sürecinde dizin navigasyon noktalarını robota tanıtarak işlemin gerçekleştirildiğini açıklayan Karsan, bu yöntemle hastalara büyük bir konfor sağlandığını belirtti. Ayrıca, yapılan bu cerrahinin geleneksel yöntemlere kıyasla daha başarılı sonuçlar verdiği de altını çizdi. “Bu işlemle dizin bağ dokusu dengesi sağlanıyor, hastanın ameliyat sonrası hareket etmeye başlaması oldukça kolaylaşıyor. Kısa iyileşme süresi ve hastanede kalış süresi ortaya çıkıyor,” diye belirtti.
“Hastanın ameliyat sonrası ağrısı yok denecek kadar az oluyor”
Prof. Dr. Karsan, robotik cerrahinin sağladığı avantajlardan birinin de ameliyat sonrası ağrının büyük ölçüde azalması olduğunu ifade etti. “Ameliyat sonrası hastaların ağrısı yok denecek kadar az oluyor ve bu da hastaların ayağa kalkış hareketlerini kolay bir şekilde yapabilmelerini sağlıyor. Bu hafta içindeki tüm hastalarda mükemmel sonuçlar aldık.” dedi. Ameliyatın süresi hakkında bilgi veren Karsan, işlemin yaklaşık 1,5 saat sürdüğünü ve bu yöntemle en uygun kesilerin yapıldığını, en az yumuşak doku hasarıyla ve hasarsız şekilde normal anatomik yapının nokta atışıyla elde edildiğini aktardı.