Beslenme uzmanı Usta, Ramazan ayının ilk günlerinde vücudun oruca adaptasyonunun büyük bir önem taşıdığını ifade ederek, oruç tutanlara gün içerisinde susuz kalmamaları için sahurda baharatlı gıdalardan kaçınmalarını önerdi. Bu süre zarfında sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığının benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Usta, sahurda şekerli gıdaların tüketilmemesi gerektiğini belirtti. “İftarda da şekerli besleniyorsak kan şekerinde ciddi yükselmeler, insülin salgılanması ve bunun sonucunda açlık krizleri yaşanabiliyor.” şeklinde uyarılarda bulundu. Usta, sahur döneminde şekerli yiyeceklerden uzak durulmasının, Ramazan boyunca sağlık açısından faydalı olacağını vurguladı.
İftar vakti geldiğinde ise Usta, yemeklere bir anda yüklenilmeden, oruç açmak için önce hurma ile başlanması ve ardından çorba ile devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Ağır ve yağlı, karbonhidrat oranı yüksek yiyeceklerin aşırı tüketiminin sağlık açısından tehlikeler yaratabileceğine dikkat çekti. Bununla birlikte, bazı kişilerin “Oruç tutuyorum” düşüncesiyle iftardan sahura kadar yemek yemeyi tercih ettiklerinden bahsederek, fazla beslenmenin hormonal dengeleri ve stres sistemi açısından ciddi sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı.
“Hurma tüketimini abartmayın”
Usta, hurmanın sağlıklı bir besin olduğunu belirtirken, bazı uyarılarda da bulunmayı ihmal etmedi. Hurmanın içerdiği mineraller açısından iyi bir meyve olduğunu anlatan Usta, özellikle hamile kadınların hurma tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Düşük riskini artırabileceği için bu kadınların hurma tüketimini sınırlamaları gerektiği konusunda bilgilendirdi. Ancak doğuma yakın dönemde hurma tüketiminin kolay doğum yapmaya yardımcı olabileceğini de ekledi. Usta, günlük olarak en fazla 1-3 hurma tüketilmesinin yeterli olduğunu ve bu konuda aşırıya kaçılmaması gerektiğini vurguladı.
Ramazan ayı boyunca su, tuz ve şeker dengesinin sağlanmasının son derece önemli olduğunu belirten Usta, “Oruç tutuyorsak, vücudumuzun bu dengeyi iyi kurması lazım.” dedi. Kalp, sinirler ve diğer organların sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller ile düzgün çalıştığını ifade etti. Usta, rafine işlem görmemiş doğal tuzların kullanımının her zaman faydalı olduğunu, kaya veya deniz tuzu fark etmeksizin doğal olanın tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
İftarda bir anda çok fazla su tüketilmesinin sindirim sorunlarına ve şişkinliğe neden olabileceğine dikkat çeken Usta, ihtiyaç duyulan gıdanın yeterince alınamamasını da beraberinde getirebileceğini belirtti. Bu nedenle, Usta, iftardan sahura kadar aralıklarla su tüketilmesini önerdi. Bu yöntemle, vücudun sıvı ihtiyacının daha iyi karşılanabileceği mesajını verdi.