Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla, vatandaşların her yıl olduğu gibi bu yıl da doğayla iç içe olmayı ve güzel vakit geçirmeyi planladıkları ormanlık alanlara yönelmeleri bekleniyor. Ancak, bu alanlarda yapılacak kamp ve piknik gibi aktivitelerin orman yangınları açısından risk oluşturabileceği de göz önünde bulundurulması gereken bir durum. Orman Genel Müdürü Karacabey, bu konu hakkında bir değerlendirmede bulunmak üzere AA muhabirine bilgi verdi.
Karacabey, Orman Haftası’nın 81 ilde farklı etkinliklerle kutlandığını ve bu bağlamda tüm illerde ağaçlandırma çalışmaları yapıldığını hatırlattı. Ayrıca, okullarda öğrencilere yönelik farkındalık eğitimleri düzenlediklerini belirtti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilciliği ile ormanların gıda üretimine katkısının ele alındığı bir çalıştay da gerçekleştirildiğini dile getirdi.
“Araçlarımızın bakımını yaparak göreve hazır hale getirdik”
İklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklık ve kuraklık riskinin arttığını belirten Karacabey, “Yağışların azalması ve sıcaklığın artması, ormanlarda yanıcılığın artmasına sebep oluyor. Bu durum orman yangınları açısından oldukça kritik bir risk oluşturuyor.” dedi. Özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde son 50 yılın en sıcak ve kurak Mart ayını yaşadıklarını aktaran Karacabey, bu koşullar doğrultusunda hava araçlarının konuş yerlerini belirleyerek hazırlıklar yaptıklarını kaydetti. Ayrıca, 1766 arazöz ve 2800’e yakın ilk müdahale aracının bakımlarının tamamlanarak göreve hazır hale getirildiğini söyledi.
Ayrıca, yaklaşık 4800 su kaynağının gözden geçirilerek olası bir yangında kullanılmak üzere hazırlandığını vurgulayan Karacabey, teşkilattaki personelin yenileme eğitimlerine de devam ettiklerini belirtti. Yangınları önleme çalışmaları kapsamında bir seferberlik ilan ettiklerini ifade eden Karacabey, orman içerisinde bulunan köylerde ve yakın ilçelerde yaşayan 500 bini aşkın vatandaşa yangın konusunda hassas olmaları gerektiğini ve bu konuda yüz yüze eğitimler verdiklerini kaydetti.
Orman gönüllülerinin sayısının 129 bini geçtiğini belirten Karacabey, hayvancılık ve arıcılık gibi faaliyetlerde bulunan vatandaşlara da yangın öncesi hazırlık eğitimleri verdiklerini dile getirdi. Yangınların yüzde 87’sinin insan kaynaklı olduğunu ve geri kalan kısmının doğal sebeplerden kaynaklandığını aktaran Karacabey, “Yangınlarda kasıt oranı yüzde 5-6 civarındayken, geri kalan yüzde 81, ne yazık ki vatandaşların yangına neden olma kastları olmadan, herhangi bir risk görmeden yaptıkları fiillerden oluşuyor.” dedi.
Bahçe temizliği sonrası çıkan artıkların, hasattan kalan anızın yakılması, piknik ateşi ile söndürülmeden atılan sigara izmaritlerinin orman yangınlarının başlıca nedenleri arasında olduğunu belirten Karacabey, vatandaşların daha dikkatli bir şekilde yangına sebep olabilecek davranışlardan kaçındıkları takdirde orman yangınlarını önleyebileceklerini ifade etti.
“Ormanlardan zarar vermeden faydalanmanın yolunu öğrenmeliyiz”
Karacabey, “Tüm vatandaşlarımız orman yangınlarını gördüklerinde bizim kadar üzülüyor ve belki de müdahale etmek istiyor. Bu nedenle, yaz aylarına yaklaşırken çok dikkatli olmalarını özellikle istirham ediyoruz. Ormanın güzelliklerinden faydalanırken, zarar vermeden faydalanmanın yollarını öğrenmeliyiz.” diye sözlerine devam etti. Ülke genelinde 1800’e yakın orman parkı bulunduğunu ifade