Akyüz, 37 yaşındayken el titremesi ve denge kaybı şikayetleri ile karşı karşıya kaldı. Bu sorunlar, ona günlük yaşamında ciddi bir hareket kısıtlılığı yaşatmaya başladı. Akyüz, ailesinin tavsiyeleriyle hastaneye gitme kararı aldı. Hastaneye yapılan tetkikler sonucunda Akyüz’e Parkinson hastalığı teşhisi konuldu.
2021 yılına kadar ilaç tedavisi ile semptomları kontrol altına alınan Akyüz, şikayetlerinin artması üzerine tekrar hastaneye başvurdu ve burada beyin pili takılması kararı alındı. Uzun süren tedavi sürecinin sonunda sağlığına kavuşan Akyüz, Anadolu Ajansı muhabirine geçirdiği ameliyat sonrasında kullandığı ilaç miktarının azaldığını ve son dört yıldır günlük yaşamını normal bir şekilde sürdürebildiğini ifade etti.
Akyüz, 10 yıl önce ilk belirtileri olan el titremesiyle hareketlerinin yavaşlamaya başladığını anlattı. Markete gittiğinde poşet açmakta ve arabaya binmekte zorlandığını belirten Akyüz, yakınlarının doktora gitmesini önermesinin ardından fizik tedavi hekimine başvurdu. Bu hekim, Akyüz’e Parkinson teşhisi koyarak nöroloji bölümüne yönlendirdi. Beş yıl boyunca farklı bir hastanede tedavi gören Akyüz, ardından ameliyat için Selçuk Hoca’ya başvurdu.
Hareket kısıtlılığının artması nedeniyle ameliyat olma kararı aldığını dile getiren Akyüz, “Ameliyat öncesinde hiçbir işlem yapamaz, yürüyemez hale gelmiştim. Bulaşık bile yıkayamıyordum, hastalık hayatımı çok etkiliyordu.” dedi. Beyin pili ameliyatı olma kararı sonucu artık ev işlerini yapabildiğini, işe gidebildiğini ve günlük aktivitelerini rahatlıkla gerçekleştirdiğini ekledi. Akyüz, öncesinde resmen yataklık haline geldiğini ve iki büklüm bir şekilde yaşamak zorunda kaldığını ifade etti.
Dünyada yaklaşık 10 milyon Parkinson hastası bulunuyor
Etlik Şehir Hastanesi Ortopedi-Nöroloji Hastanesi Nöroloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Selim Selçuk Çomoğlu, Akyüz’ün çeşitli şikayetleri ile kendilerine geldiğini ve beyin pili ameliyatı sonrası yaşam kalitesinde belirgin bir artış gözlemlediklerini belirtti. Çomoğlu, Parkinson hastalığında beyindeki dopamin üreten hücrelerin sayısının azalması sonucunda hareket, duruş bozuklukları, ses kısıklığı ve titreme gibi çeşitli belirtilerin ortaya çıktığını vurguladı. Dünya genelinde yaklaşık olarak 10 milyon Parkinson hastasının bulunduğunu sözlerine ekledi.
Çomoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 1 milyon, Çin ve Hindistan’da ise her birinde yaklaşık 3 milyon Parkinson hastası bulunduğunu aktardı. Türkiye’de ise kesin veri olmamakla birlikte, hastaların sayısının tahmini olarak 150 bin civarında olduğunu ifade etti. 2040’lı yıllara gelindiğinde bu sayının iki katına kadar çıkacağı öngörüsünde bulundu.