Özbekistan’da 9 Mayıs Anma ve Saygı Günü Etkinlikleri
Her yıl 9 Mayıs’ta, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki Bağımsızlık Meydanı yakınında inşa edilen Hatıra Meydanı’nda gerçekleştirilen anma etkinliği, ülke genelinden savaş gazileri ve birçok vatandaşı bir araya getiriyor. Bu anlamlı etkinlikte, katılımcılar, savaşta evlatlarını kaybeden anneleri simgeleyen Yaslı Anne heykeline çiçek bırakıp, kaybettikleri yakınları anmak için saygı duruşunda bulunuyorlar.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Özbekistan’ın Savaşta Üstlendiği Rol
1941 yılında 2. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle, o dönemde eski Sovyetler Birliği içinde yer alan Özbekistan’da 6,5 milyonluk bir nüfus mevcuttu ve bu nüfusun yaklaşık 2 milyonu, Sovyet ordusunda savaşa katılmıştır. Savaş süresince, 540 bin Özbek hayatını kaybetmiş; 160 binden fazla kişiden ise bir daha haber alınamamıştır. Savaşta yaralanan yaklaşık 1 milyon 300 bin gazinin 900 binden fazlası yaralanmış olup, 60 bini ömür boyu sakat kalmıştır.
Özbekistan, savaş yıllarında 200 binden fazla vatandaşına çeşitli nişan ve madalyalarla ödüllendirilmiş; 300’den fazla Özbek ise üstün cesaretleri dolayısıyla Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına layık görülmüştür. Özbekistan, asker göndermenin yanı sıra cepheye silah ve gıda desteği sağlayan önemli bir üs olarak da öne çıkmıştır. Bu dönemde savaş için gerekli askeri uçak, araç ve mühimmat üretiminin yapıldığı 300’e yakın sanayi işletmesi Özbekistan’a taşınmıştır.
Özbekler, savaş yıllarında 1,5 milyon kişiyi tahliye ederek barınma imkânı sağlamış ve savaşın etkileriyle yetim kalan 250 bin çocuğa da sahip çıkmıştır. Özbekistan, ayrıca düşman hatlarının gerisinde savaş için binlerce ton et, tahıl ve pamuk üreterek müthiş bir destek sağladı.
9 Mayıs İle İlgili Tarih ve Anlamı
1999 yılından itibaren 9 Mayıs tarihi, Özbekistan’da Anma ve Saygı Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Önceleri 9 Mayıs, Zafer Günü olarak kutlanıyordu. 2 Mart 1999’da dönemin Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un imzaladığı kararnameyle bu tarih Anma ve Saygı Günü olarak ilan edilmiş ve ilk kez bu tarihte etkinlikler düzenlenmiştir. Kerimov, bu günün önemini vurgularken, “Hafızası olmayan, tarihini unutan ve atalarına değer vermeyen bir milletin gelece